Днес България почита паметта на Апостола

Днес, 19 февруари, цялата страна почита паметта на Васил Иванов Кунчев – Апостола на свободата. Тази година се навършват 139 години от неговото обесване.

 

От 18 часа пред паметника на Апостола в центъра на София ще се проведе възпоменателна церемония. На нея ще присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и граждани.

 

Програмата пред паметника на Васил Левски ще включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев и хорова формация „Юлангело“ с диригент Йосиф Герджиков. Ще бъде представено ученическо есе, посветено на Апостола, отличено на вътрешноучилищен конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

 

Вчера пред църквата „Св. Петка Самарджийска“ в центъра на София беше поставена плоча в памет на Апостола. Поставянето на паметния знак е по инициатива на фондация „Николай Хайтов“. Надписът на нея гласи: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

 

Оказва се, че повече от пет десетилетия ние почитаме паметта на Левски на 19-ти февруари, когато реалната дата на смъртта му е 18-ти. Това е така, защото Левски е обесен на 6 февруари по стар стил. С преминаването ни към новия стил на летоброене към тази дата се добавят 12 дни по Грегорианския календар. Така истинската дата на обесването става 18 февруари.

 

Която и да е точната дата на неговото обесване обаче, всички българи с гордост почитат паметта на един велик човек, превърнал се в светъл пример за борбеноста на българския дух за поколения наред.

 

Поклон пред паметта му!

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА