Маршрут за поклоннически туризъм "Светият път” – по стъпките на мощите на Св. Иван Рилски

Маршрутът ще премине и през територията на столичния район „Нови Искър”

Снимка: Таня Георгиева, Община Велико Търново
 

По покана на кмета на Община Велико Търново - Даниел Панов в старопрестолната столица се събраха представители на 16 общини, през които ще преминава маршрутът на първото поклонническо пътуване у нас. Турът, наречен „Светият път”, е по стъпките на предците ни, пренесли мощите на Св. Иван Рилски през 1469 г. с литийно шествие от Търново до Рилския манастир.

Няколко са основни идеи, които са залегнали в плана за работа при реализирането на маршрута. На първо място, до края на месец октомври всяка община, през чиято територия ще премине пътят, трябва да излъчи представители, които да се включат в работна група от специалисти - археолози, историци, представители на Богословския факултет. Така още от началото на ноември ще е възможно да започне да се "сглобява пъзела" от история и пътната мрежа за всяка община.  

Официалната дата за първото преминаване по маршрута е планирана за 1 юли 2013 г., като по предложение на кмета на община Велико Търново - Даниел Панов, се обмисля вариантът още два пъти в годината да се преминава по „Светият път” - на 18 август и на 19 октомври.

Първият поклоннически маршрут "Светият път" по стъпките на мощите на Св. Иван Рилски ще включва общините: Велико Търново, Полски Тръмбеш, Белене, Свищов, Никопол, Гулянци, Плевен, Мездра, Роман, Луковит, Враца, Своге, район „Нови Искър” – Столична община, София, Перник, Дупница, Рила.

Унифицирана специална маркировка, която да е разпознаваема по целия маршрут, също бе едно от предложенията, обсъдени на срещата. Обсъдиха се и варианти за нощувки в манастири и църкви по пътя, а където такива няма- да се изградят временни заслони. 

Според предание, в Курилския манастир „Св. Иван Рилски” са престояли мощите на Св. Йоан Рилски при пренасянето им от Велико Търново в Рилския манастир през 1469 г. Легендите разказват, че Курилския манастир е един от най-старите в Софийската Света гора, основан още по времето на Първото българско царство близо до старата крепост Белиград. При османското нашествие Курилският манастир е разрушен заедно с крепостта.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА