Събиране и транспортиране на опасни отпадъци

 

КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ОТ БИТА

ОРГАНИЗИРАНА ОТ СТОЛИЧНА ОБШИНА

 

До края на изтичащия месец ще се състоят две кампании за разделно събиране на опасни отпадъци от бита чрез Мобилен събирателен пункт със съдействието на фирма Екосейф ООД, с която Столична община има сключен договор.

  • I-ва кампания на 27 април 2024 г. (събота) от 10:00 до 18:00 ч. на бул. "Арсеналски" № 97 на паркинга до светофара на кръстовището с ул. "Богатица" 
  • II-ра кампания на 30 април.2024 г. (вторник) от 10:00 до 18:00 ч. бул. "Янко Сакъзов" на входа на парк Заимов срещу ул. "Васил Априлов"

 

Всички домакинства ще имат възможност да предадат безвъзмездно следните видове опасни отпадъци генерирани от бита: 

 

  • Лакове и бояджийски материали – лакове, бои, разтворители и разредители за бои, мастила, терпентин, лепила;
  •  Домакински препарати и химикали – перилни и почистващи препарати съдържащи опасни вещества, белина, дезинфектанти,  препарати за растителна защита и борба с вредителите, киселини, основи, реактиви и др.
  •  Замърсени опаковки или опаковки съдържащи остатъци от опасни вещества;
  •  Фармацевтични продукти  - лекарства с изтекъл срок на годност;
  • Луминесцентни лампи;

 

Това са първите две такива кампании за годината, от поредицата кампании, които ще се състоят на територията на Столична община. До края на 2024 г. ще бъдат обхванати всички райони на столицата, където всеки желаещ ще може да предаде събраните опасни отпадъци напълно безплатно. Важно е да се знае, че предавайки изброените по-горе опасни отпадъци се предотвратява попадането им в общия битов отпадък, а от там и в околната среда. 

За повече информация кога и къде да се включите в кампаниите може да намерите на: Столична община http://waste.sofia.bgЕкосейф: http://ecosafebg.comСтоличен инспекторат: https://inspectorat-so.orgкакто и на Facebook  страницата на Екосейф - ecosafewaste.

Отделно може да заявите домашно посещение на тел. 0885 401 300, всеки делничен ден от 09:00 до 18:00 ч. и на телефонен секретар през почивни и празнични дни, в случай, че предавате опасни отпадъци над 1 кг от вашето домакинство. След направената заяква ще се организира домашно посещение веднъж месечно при спазване на минималните количества.

 Брошура
График

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА