Курилският манастир „Св. Иван Рилски” събра най-много гласове в анкетата по проект „Градът в миниатюри”

Курилският манастир „Св. Иван Рилски” е безспорният първенец в анкетата „Градът в миниатюри”, която район „Нови Искър” проведе сред жителите на района, както и на своя интернет сайт. В продължение на една седмица жители и гости на района имаха възможността да направят своя избор измежду 33 обекта с историческо, културно и обществено значение за район „Нови Искър” и да изберат десет от тях, които да бъдат изработени в миниатюри. С почти двойно по-малко гласове на второ място се нареди църквата „Св. Николай” в кв. Славовци, град Нови Искър, а трети по общ брой гласове е манастирът „Св. Три Светители”, намиращ се до село Чепинци.

 

Обект

1

Курилски м-р Св. Иван Рилски, кв. Курило

2

ц. "Св. Николай", кв.Славовци, гр. Нови Искър

3

м-р"Св. Три светители", с. Чепинци

4

ц. "Св. Троица", кв. Кумарица, гр. Нови Искър

5

Подгумерски м-р"Св. Димитър", с. Подгумер

6

"Черквицата", ц."Св. Петка", с. Балша

7

ц. "Св. Троица", с. Мировяне

8

ц."Св. Възнесение Господне", с. Кътина

9

ц. "Св. Архангел Михаил", с. Доброславци

10

ц. "Св. Николай Мирликийски", с. Негован

 

Район „Нови Искър” стартира реализацията на проект „Градът в миниатюри” по програма „Европа” на Столична община на 09 юли (понеделник) на открита кръгла маса в конферентната зала на районната администрация. В препълнената зала, пред широката общественост в лицето на гражданското общество, представители на културните и образователни институции, гости от столицата и медии официално откриване направи кметът на района г-жа Даниела Райчева. Ръководителят на проекта арх. Елза Иванова-Лекова представи общите и специфични цели, дейностите по реализацията, график за тяхното изпълнение и очакваните резултати. Специален гост на откриването беше представител от Столична община – Програма Европа, външен експерт г-жа Мими Милчева. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2012 г. и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

В рамките на първата дейност по проект „Градът в миниатюри”, район „Нови Искър” изготви и разпространи анкета на книжен и електронен носител, която беше разпространена сред жителите на района. В нея бяха включени 33 значими паметници на културно-историческото наследство на район „Нови Искър”. Анкетата се реализира на доброволен и анонимен принцип и се проведе в периода от 10 до 15 юли в град Нови Искър и дванайсетте населени места на територията на района със съдействието на  доброволци. Всички желаещи да гласуват имаха възможността да направят това и на интернет сайта на района: www.novi-iskar.bg. И в двата варианта на анкетата на гласуващите бе предоставена възможността допълнително да посочат обекти, които смятат за значими.

Чрез откритото гласуване жителите на района определиха десетте най-значими културно-исторически обекта, които да бъдат реализирани под формата на миниатюри. В анкетирането се включиха всички целеви групи без ограничение на пол, образование и с широк възрастов диапазон – най-младият участник е на 9 години, а най-възрастният на 85 г.  

Предстои изпълнението на Дейност 2, която включва: Обобщаване на резултатите от анкета, провеждане на информационна кампания „Градът в миниатюри” и изработване на миниатюри на 10-те излъчени обекта, както и  релефна карта на територията на район „Нови Искър”, на която ще бъде отразено местонахождението на архитектурно-историческите паметници и природните забележителности

.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА