Днес е Лазаровден! Честит празник, район „Нови Искър!

С днешният празник, Лазаровден, започва подготовката за Великата седмица.  В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата, една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.
 

 Наричат го Лазарица, Лазаровден, Лазар, Лазарова събота.  Днес имен ден празнуват хората с имена Лазар, Лазарка, Лазарин.
 

Лазаровден е християнски празник, носещ името на Свети Лазар. Лазар от Ватания и сестрите му Марта и Мария приели в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата мисия. Според евангелието Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. Месията обаче се върнал и възкресил покойника на четвъртия ден след погребението. Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица или още казано Седмицата на Христовите страдания.
 

На този ден се изпълнява обичая Лазаруване. Рано сутрин млади жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат на следващия ден за празника Цветница. Това са млади момичета на възраст между 6 и 12 години. Те са събират на групи от 7-8. 
Четири от тях са певици, две са танцьорки или “шеталици” и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците. Месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин девойките си разпределят селото или града, така че да не се лазарува в една къща по два пъти. Когато обикалят домовете, момичетата играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба.
 

В нашия район „Нови Искър“ традиционният обичай „лазаруване“ е съхранен през годините. Днес, рано сутрин във всяко от дванайсетте села, млади момичета ходят по къщите, пеят и танцуват за здраве, плодородие и женитба. Най-пищно тази година, празника Лазаровден, ще се чества в кварталите Славовци и Гниляне.
 

Честит имен ден на всички именници! Бъдете здрави, бъдете усмихнати и позотивни към живота!

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА