Двете охладителни кули на старата ТЕЦ в квартал Курило бяха разрушени

Днес, 23 март, двете охладителни кули на бившата ТЕЦ в индустриалната зона на квартал Курило бяха разрушени. Един час по-рано органите на полицията бяха отцепили района в радиус от600 метра, а екипа, който координираше действията по събарянето на обекта, подготвяше терена за предстоящата детонация.

 

Точно в 14 часа, чрез добре преценена и изчислена експлозия подпорните колони бяха разрушени. В рамките на няколко секунди, охладителните кули, изградени през далечната1927 г. с цел да улавят и кондензират парата на ТЕЦ-а, останаха в историята. Към момента теренът се почиства и заравнява от останалите строителни отпадъци.

 

Цялата централа е изградена през двайсетте години на миналия век. Исторически данни показват, че градежът й е продължил в кратките за днешните стандарти срокове, или в рамките на около една година. Строителните дейности са били извършвани от белгийска фирма, а капацитетът на ТЕЦ-а е бил 15 MW. Централата е давала работа на голям брой домакинства. Някъде в този период са били построени и двуетажни жилищни постройки за работниците и техните семейства.

 

Снимки от разрушаването на кулите може да откриета в секция "Галерия" на сайта.

 

 

 

Няколко секунди след контролираната експлозия и двете охладителни кули на бившата ТЕЦ - Курило вече бяха разрушени.

                                                                    

                                                                    Снимки:

                                                                    Вестник "Софийски вестник"

                                                                    Веско Вълков - Вескони

Вижте всички снимки в галерията

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА