На 25 март село Подгумер ще чества празника Благовещение

На 25 март от 14 часа на централния площад в село Подгумер, кметство Подгумер, Народно читалище „Кирил и Методий-1928” и Столична община - дирекция „Култура”, организират традиционното честване на празника Благовещение. Тази година празненството ще се проведе под надслов „Благовещение – традиция и ритуал”.

 

Празничната програма ще включва:

 

1. Посещение в дома на именника Благой Величков - 14.00ч.

2. Водосвет- отслужен от отец Димитър Генчев -14.30ч.

3. Литературно-музикална  програма, изнесена от деца от ЦДГ "Простор" и самодейци към читалище "Кирил и Методии-1928" -14.45ч.

4. Ритуалът  "Дупчене на уши на малки деца" - 15.00ч.

5. Ритуалът "Прескачане на огън" - 15.30ч.

6. Участие ще вземе школата  за народни танци "В шоплукъ"с.Подгумер, към НЧ "Кирил и Методии-1928"-16.00ч.

 

Благовещение e голям празник за всички християни. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Божия син. Затова празника се почита от много майки, тъй като Богородица е тяхна закрилница. Благовещение е наричан още Благовец. Празникът е свързан с пролетното равноденствие.

 

Старите хора вярват, че на Благовец излизат змиите и гущерите, идват прелетните птици и самодивите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път.

На Благовещение се пробиват за първи път ушите на малките момиченца. От една страна, защото на този ден се смята, че раните зарастват по-бързо и по-малко боли, от друга, самото слагане на обеци има ритуален характер. Хората вярват, че златните украшения се слагат с цел да бъде предпазено детето от зли сили.

 

Честването на празника „Благовещение – традиция и ритуал” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община - дирекция „Култура”, програма „Апликационни форми”.

 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА