„Опасни игри” – превенция на вандалските прояви

На 26. и 28. март 2014 г., Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към район „Нови Искър” и Районно управление „Транспортна полиция”- София, ще проведат в 172 ОУ „Христо Ботев от и  171 ОУ „Стоил Попов”, съвместно мероприятие свързано с превенцията на вандалските прояви срещу влаковете, което ще премине под надслов "Опасни игри!".

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може като куршум да пробие стъклото и да рани човек!

Щетите, които "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД понасят всяка година от строшени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве!

И Вие можете да помогнете да не пострада човек! Ако сте тийнейджър, не се изкушавайте да метнете камъни по някой влак, просто защото изглежда забавно или нямате какво друго да правите. Има толкова много други занимания, с които да изразходвате своята енергия, без при това да застрашавате своя живот или живота на околните! Ако сте родител, отделете повече време за своите деца. Поговорете с тях за това как прекарват свободното си време. Подкрепете ги в усилията им да намерят занимания, било то със спорт, техника, музика, рисуване, грижа за домашни любимци и пр., чрез които да изявяват себе си по начин, който развива техните способности и интереси!

Не трябва да се допуска играта в района на ЖП гарите и релсовите пътища. Често тази игра се изразява в хвърляне на камъни по влаковете и поставяне на предмети по релсите. Това крие опасност, както от наранявания на пътниците във влака, така и от наранявания на децата от рикошет на хвърлените камъни. Поставянето на големи предмети върху релсите може да доведе до дерайлиране на влака с непредвидими последици.     

Хвърляйки камъни по влаковите композиции, децата извършват противообществена проява с висока степен на обществена опасност!

Анна Георгиева – Секретар на МКБППМН

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА