Зарязаха лозите в село Доброславци

На 14 февруари, денят на Свети Валентин, в село Доброславци се отпразнува един от най-почитаните български празници, този на винаря и лозаря. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На този ден празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Казват, че каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите и през годината. Организаторите на празника бяха осигурили наи-хубавото руйно вино за всички присъстващи. Тържеството започна с празничен водосвет, който бе отслужен от отец Мариян. Празника се чества за десета поредна година и това беше още един повод за веселие.Във връзка с празника и по случай юбилея, кмета на район Нови Искър - Даниела Райчева поздрави домакините и гостите и им подари символично лозарска ножица с която да се направи поредното традиционно зарязване на лозите.

Честта да носи титлата цар на лозята се падна на Тодор Тодоров. Качиха го на ръце, както се полага на истински цар на файтон специално подготвен за случая, теглен от яки коне и с музика бе  изпратен да зареже лозята в лозето на Васил Николов. По стара българска традиция той напръска лозите с руйно вино, отпи от бъклицата след което ритуално "заряза" лозите. Кмета на селото Светла Крумова също напръска лозите и отпи от руйното вино за да е берекетна годината.Организаторите от кметство Доброславци проведоха конкурс за най-хубаво бяло и червено вино. Превъзходните вина затрудниха журито при избора за класация на най - добрите вина.

Хубавото време позволи на публиката  да се наслаждава дълго на богатата програма от самодейни колективи.  Гостите на празника забавляваха и оркестърът на смолянските гайдари и местният оркестър "Трите смока" с прочутата певица от Нови Искър - Мариана.

Голямата атракция за малки и големи бяха и доведените за празника две двугърби камили и пони. Всеки моеше да ги пипне за късмет и да се снима с тях за спомен. Кукерите от гр. Земен със свойте звънци и хлопци прогонваха  злите сили и студа за да има плодородие и берекет през цялата годината.

За приятното настроение и за удобството на гостите бяха монтираните маси и пейки под дебелата сянка на чадъри а от скарите се носеше аромата на прясно изпечена скара.Веселбата продъжи до късно вечерта.

Галерия със снимки от празника!

Инф.: Веско Вълков

Снимка: Евгени Тошев

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА