Стартира кампания за разделно събиране на хранителни отпадъци

От 2014 година за първи път в София започва разделното събиране и предаване на хранителните отпадъци. В изпълнение на чл. 19, ал. 2, т. 10 от Закона за управление на отпадъците /обн. ДВ. бр. 53/ 13.07.2012г./, Кметът на Столична община е организирал разделното събиране и съхраняване на биоотпадъците. Тяхната преработка ще се прави в новата „Инсталация за биологично третиране в м. „Хан Богров".

От 6 януари 2014 г. училища, детски кухни, детски градини и ясли, болници, намиращи се на територията на Столична община, започват да събират биоотпадъците, които образуват, в пластмасови кафяви кофи. Фирмите-оператори, с които Столична община има сключени договори по дейност „Чистота", ще извозват събраните отпадъци по график. Столичен инспекторат съдейства за добрата организация по дейността, за да може системата за биоотпадъците да работи още по-успешно.

Биоотпадъци са:

Храни:
- хранителни отпадъци и храни с изтекъл срок на годност:
- от търговски вериги, заведения за обществено хранене, ресторанти, болници, детски градини, училища;
- от пазари;
- кухненски отпадъци от домакинствата.

Листа и зелени отпадъци:
- зелени отпадъци от почистването и поддържането на обществени площи, градини и паркове;
- зелени отпадъци, образувани от почистването на домовете;
- зелени отпадъци от почистването и поддържането на зелени площи към търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради.

Юридическите лица имат задължение по ЗУО да събират разделно този вид отпадъци, както и да не допускат смесването им с други отпадъци. Освен това трябва да обособят място на територията на обекта за съда, в който ще ги изхвърлят, както и да ги предават на общинската система или да сключат договор с лицензирана фирма, на която да ги предават.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА