Третa среща на Регионалната инициативна група по проект на Столична община за изграждане на културен инкубатор в столицата

На 10.12.2013 г. се проведе Третата среща на Регионалната инициативна група (РИГ) по проект на Столична община „Подобряване на регионалните политики за финансово устойчиви креативни бизнес инкубатори” – InCompass, финансиран по програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG IVC на ЕС.

Столична община посрещна повече от 20 представителя на различни заинтересовани страни - университети, асоциации, фондации, фирми, клъстери и бизнес инкубатори. В продължение на 3 часа (14:30 - 17:45), бяха представени добрите практики, посетени по време на първите 6 учебни посещения по проект  InCompass. А представители на подобни практики на територията на София споделиха своя опит. Целта на срещата бе да се структуриран бъдещата дискусия и работа между всички заинтересовани страни в разработването на Регионален план за действие за изграждане и стимулиране бизнес инкубатирането в областта на културните индустрии на територията на столицата.

Г-жа Лилия Георгиева, координатор на проект InCompass в Столична община приветства участниците. Тя обърна внимание на резултатите от предходната срещата и изказа благодарности за проявения интерес от страна на новите членове на РИГ за включване в Проекта. Това несъмнено ще осигури по-цялостен и интердисциплинарен поглед на работата на РИГ при разработването на Регионалния план за действие.

Г-н Светослав Новков, външен експерт по Проекта към Столична община,както и ръководител на проекти в Регионалнен бизнес инкубатор Рила, направи интересна презентация за проект InCopmass и за посетените до момента 6 добри практики в други европейски градове, като направи анализ на успешните механизми, които могат да бъдат приложени в културното инкубатиране на територията на София.

Г-жа Адриана Михайлова, координатор на проекта VIVACOMArtHall,  представи изключително успешната инициатива, осъществявана от страна на бизнеса в София, която вече повече от 1 година работи в  подкрепа на  културните събития и инициативи, чрез предоставяне на пространство за срещи и събития, осигуряване на възможности за споделяне на опит и разширяване на контакти между различни представители на бизнеса и творческите индустрии на територията на София.  

Два бизнес акселератора със седалище в София - Eleven и LaunchHub - участваха в срещата. Те  представиха своите подкрепящи услуги и финансови програми за стартиращия бизнес у нас,  в т.ч. в областта на новите информационно-комуникационни технологии. Интересът на останалите участници бе привлечен не се само от възможността за осигуряване на финансов ресурс за иновативни бизнес идеи и проекти, но и от менторските програми на двата акселератора.

 

Част от времето на срещата бе посветено за дискусия в четири тематични области, която бе модерирана от г-н Юрий Вълковски, изпълнителен директор на „Българска фестивална организация, съосновател на Фондацията за градски проекти и изследвания, и експерт към Проекта на СО. Обсъдиха се конкретни възможности и предизвикателства и се формулираха последващите стъпки, които стоят пред РИГ за разработването на бъдещия Регионалния план за действие, целящ стимулиране създаването на културни инкубатори на територията на София. РИГ стигна до следните решения:

       I.            Формиране на четири тематични фокус групи, които да извършат задълбочен анализ на и генериране на допълнителни идеи по четирите основни теми:

1)     Видове творчески индустрии:  Кои творчески индустрии са най-подходящи  за бъдещ културен инкубатор в  София?

2)     Механизми за финансиране: Какви инструменти и механизми за финансиране могат да бъдат използвани, за да се гарантира неговата устойчивост?

3)     Местонахождение и материална база: Къде е подходящо да се намира (местоположение; статут на материалната база; големина и т.н.)?

4)     Функции и услуги:  Кои и комбинация от кои услуги и дейности  са подходящи за портфейла на бъдещия инкубатор (по отношение на- рентабилност; социална ефективност; създаване на мрежи и т.н.)?

    II.            Организиране на конкурс сред студенти и/или широката общественост, с цел събиране на допълнителни идеи и предложения (тема на конкурса, целеви групи, условия и критерии, срокове, стимули, публичност и т.н.)

 III.            Осъществяване на последваща комуникация между членовете на РИГ, с цел  приоритизиране на идеите от третата среща на РИГ

 

Интернет страница по Проекта: www.incompassproject.eu

 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА