Изключително голям интерес към информационната среща, организирана от район „Нови Искър” и ОИСЦ

Над 75 бяха представителите на училища, детски градини, читалища и общинска администрация, които участваха в организираната от Софийския областен информационен център и район „Нови Искър” – Столична община среща на тема Научени уроци и добри практики при разработване на проектни предложения по оперативните програми“. В началото на срещата беше представена дейността на ОИЦ – София и на Мрежата от 28 информационни центъра, както и възможностите за финансиране на образователни и културни институции, които се очаква да има през следващия програмен период 2014-2020 г.  

Специален гост-лектор на събитието беше Васил Зарков - експерт с многогодишен опит в разработване, управление, изпълнение и оценка на проекти, представи основни грешки и научени уроци в процеса на разработване на проектни предложения по оперативните програми. Сред най-важните научени уроци той посочи необходимостта да се залагат реалистични и обективно измерими индикатори; да се разписват реалистични бюджети; да има съответствие между целите на проектните предложения и приоритетите на съответната схема, по която се кандидатства; ясно дефинирани и обосновани дейности по проекта; конкретизация по отношение на планираните резултати; да се предвиждат мерки по информация и публичност и пр. Научените уроци той илюстрира чрез конкретно проектно предложение на читалище от София, получило финансиране през настоящия програмен период по ОП „Регионално развитие“.

Срещата завърши със заключението, че често най-добрите проекти са именно разписаните от самата кандидатстваща институция, ето защо присъстващите трябва да бъдат по-смели и да се възползват при отваряне на възможности за кандидатстване по новите оперативни програми. 

Това беше само първата от серия подобни информационни срещи с практическа насоченост, която ОИСЦ и район „Нови Искър” ще организират. Целта е повишаване капацитета на администрациите в общинските образователни и културни институции и повишаване процента на усвоени средства през следващия програмен период.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА