Й. Фандъкова: „През 2014 капиталовата програма е най-голямата за последните няколко години”

 „Продължихме възстановяването и обновяването на градската среда и решаването на нерешените от години проблеми.” Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на отчета за периода 2011-2013 г. и проекта за бюджет на Столична община за 2014г.  

Кметът Фандъкова информира за изпълнението на инфраструктурните обекти – метро, улици и булеварди, мостове, инсталация за третиране на битовите отпадъци, изграждане на детски градини, ремонти на паркове и др. През последните две години пуснахме в експлоатация около 13 км от метрото, 13 метростанции, 3 подземни паркинги. Доставени са 18 бр. метровлакове. Всички метростанци са с осигурена достъпност за хора с увреждания.    

Заедно с метрото обновихме изцяло близо 8 км булеварди. В момента се изграждат два участъка с дължина общо 7.4 км, 7 метростанции. С тях ще бъдат основно обновени около 4 км булеварди.   

Изградени и основно ремонтирани през 2011 - 2013г. улици и булеварди са 49.6 км. Изградихме изцяло три кръстовища на две нива. През 2013г. започна кръстовището на две нива при Семинарията. Завършихме първата фаза от Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци. През 2012г. изградихме и въведохме в експлоатация 8 детски градини. Разкрити са 28 нови групи по обекти в районите „Панчарево”; „Люлин”; „Връбница”; „Студентски”; „Оборище”; „Надежда”; „Кремиковци”; „Илинден”. 
   
През 2013г. изграждаме 13 детски градини. През 2014г. ще приключи строителството на ново училище в Панчарево.   

В областта на зелената система през тази година отворихме парк „Врана”. Ремонти и възстановяване са извършени в Борисова градина с изграждане на осветление, а през 2014 г. предстои ремонтът на настилките на централния вход; градината при Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, изградихме парк в град Нови Искър, градина „Баня Лозенец“. Започнахме възстановяването на парк „Мир и дружба“ с І етап – изграждане на алейната мрежа и настилки. Завършено е проектирането на централния вход на Северен парк и започва възстановяването с І етап – осветление. През 2014 г. предстои възстановяване на настилки, парково обзавеждане, детски площадки, зелени площи и растителност, езеро и поливна система, видеонаблюдение. През 2014г. ще започне ремонта на парка при НДК. 

По програмата за ремонт на мостове общо 48 ремонтирани мостови съоръжения за 2012-2013 г. В програмата за 2014г. е планиран ремонт на 19 мостови съоръжения.   

Кметът Фандъкова отчете и изпълнението на проекти с европейско финансиране. За програмен период 2007-2013 г. Столична община изпълни и е в процес на изпълнение на общо 93 проекта с европейско финансиране на обща стойност близо 3 млрд. лв. От тях 2 млрд. лв. е безвъзмездната финансова помощ и 1 млрд. лв. е съфинансирането от Столична община.   

През 2014г. проектът за бюджет на София е 1 421 340 000, което е с около 320 милиона лева повече от 2013 г., благодарение на привлечените евросредства, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Средствата, които ще вложим за подобряване на градската среда в капиталовата програма са 696 870 000 лв. Това е най-мащабната капиталова програма за последните години, посочи Фандъкова.   

Залагаме на проекти, напълно готови за реализация. За повечето от обектите чакаме подходящо време напролет, за да започне изграждането им. Най-много средства са от оперативните програми - 67 %. Те са осигурени от защитените от Столична община проекти. Метрото няма да бъде единствен голям проект, който се изпълнява, заедно с него започна и реконструкция, разширение и изграждане на улици и булеварди. Сред пътните обекти са реконструкция на „Опълченска", „Ботевградско шосе", участък от „Цариградско шосе" и др. Предвиждаме да няма цялостно затваряне на движението при строителните работи, но ще има ограничения, каза Фандъкова. Очакваме нови трамваи, тролейбуси, метро влакове да пристигнат в София.   

Залагаме и на изграждането на детски площадки и паркове, детски градини, ще бъде завършен още един музей - Музеят за история на София. Изграждаме и 75 км нова канализация, което ще продължи през новата година, каза също Фандъкова. 

Проектобюджет на Столична община за 2014 г. 

Източник: Пресцентър на Столична община

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА