Шопкини се надпреварваха да нагостят „Минаха години”

Съученичка на Невена Коканова спечели безплатен абонамент за любимото си издание

Среща с пенсионерските клубове от район „Нови Искър”, предвидена да бъде в рамките на един час, се удължи двукратно и въпреки това мина на един дъх. Дължим го на гостоприемството на кметицата на района Даниела Райчева, която зарадва местните и гостите с перфектна организация. Дължим го и на читателите, изпълнили до краен предел салона на кметството.

Половин час преди да пристигне екипът на „Минаха години”, бяха заели местата си най-нетърпеливите ни почитатели. И поне още толкова продължи общуването след официалната част. Сред официалните гости бе депутатът от Комисията по култура Стефан Господинов. Той не спря да се усмихва на остроумието и ведрото настроение, създадено от пенсионерските клубове.

За какво се бяхме събрали? Шопкините от „Нови Искър” – да ни покажат какви чевръсти домакини са. И наистина ни смаяха. Първо, с кулинарни умения. Второ, с изложбата си от ръкоделие. Трето, с умението си да се веселят – с песни, сценки и рецитации.  

Ние искахме да чуем мнението им за вестника и, за благодарност, да ги върнем в младостта – занесохме им една малка, но безценна част от нашите фотоархиви, предоставяйки им да я разгледат. Споделихме им, че в ядрото на вестника има и съвсем млади хора. И че тайната на успешната им работа в пенсионерско издание е допитването до собствените им баби какво биха искали да прочетат. И съответно – вслушването в техните предложения.

Когато стана въпрос, че период от детството на Невена Коканова е преминал в с. Кумарица, което попада в район „Нови Искър”, се обади пенсионерката Искра Манкова, че е била нейна съученичка. Същата жена имаше късмет да получи специалната награда на вестника – целогодишен абонамент. Потърсихме човек в залата, който да е роден на 30 март, датата на първия брой на „Минаха години”, създаден през 2010 г. в началото на пролетта. Оказа се, че съученичката на Невена е най-близко до нея – 26 март. Спонтанно се роди и предложението да се направи вечер, посветена на голямата дама на българското кино.

Журито на кулинарния конкурс бе излъчено от представители на всички 12 пенсионерски клуба в района. В категория „Питки” първото място взе Жана Захариева от Житен. В категория „Баници” предметната награда, осигурена от кметството, спечели Пенка Венкова от кв. „Курило”. В третата категория, „Десерти”, най се услади сладкишът на Оля Стефанова от Курило. Журито бе много затруднено и затова връчи и специални награди. След официалната част започна една голяма почерпка. Ястията не бяха деликатеси със скъпи продукти, а домашна продукция, с неща, които се намират във всеки дом, дори могат да се вземат назаем от съседка. Но пък бяха чудесно и мераклийски приготвени.

Галерия със снимки от празника тук.

Галерия със снимки от кулинарната изложба тук

Материалът е любезно предоставен от вестник „Минаха години”.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА