„От Курило до Шанхай и Луоянг”

Един материал на Людмила ИВАНОВА

Младежкият танцов състав при НЧ “Христо Ботев” в кв. Курило се завърна от международните туристически фестивали в Шанхай и Луоянг, Китай. Българската фолклорна формация беше предвождана от секретаря на читалището Антоанета Веселинова и хореографът Валери Гаганелов. “В Шанхай играхме на живо пред публика от 2 мил. души, а зрителите на електроните медии са били четири пъти повече. Преди откриването на фестивала дефилирахме по улиците на града. В пъстроцветна колона се бяхме подредили 32 държави и в това 5-километрово дефиле се открояваха нашите момичета и момчета с националния ни шопски костюм. А когато зазвуча българската народна музика и се изви нашенското хоро, ненадминато по ритмика, многохилядната публика избухна в нестихващи аплодисменти. Почувствах се горда, че съм българка и че моето читалище представя България. А танцьорите покоряваха всеки поглед”, сподели читалищният секретар.

От Шанхай посланиците на българското фолклорно изкуство са се отправили за град Луаянг, където са участвали в още един международен фестивал. Тук са мерили сили с 24 държави.

Творческите срещи, концертите пред многохилядната публика, допира до една култура – много по-различна от нашата – във фолклора, архитектурата и дори в битово отношение, са допринесли за приповдигнатото настроение, с което се завърнаха нашите самодейци. А наградите – те най-много радват ръководителите и танцьорите. Мотивират ги за нови завоевание на международните сцени. Да им го пожелаем от цялото си сърце!

Текстът е поместен и на страниците на бр. 41 (433) на в. „Софийски вестник”

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА