Завърши Европейската седмица на мобилността 2013 г.

Тази година в инициативата се включиха над 35 организации с общо над 45 отделни събития


От 16 до 22 септември 2013 г. се проведе Европейската седмица на мобилността - най-големия форум за събития и дискусии, свързани с мобилността и алтернативните форми на транспорт в модерния град. Кампанията се изпълни с финансовата подкрепа на програма Европа на Столична Община и се реализира в подкрепата на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

„Чист въздух – ти си на ход” – беше мотото на кампанията тази година, специално разработено като провокация към гражданите и тяхното мислене относно индивидуалния отпечатък, който оставя всеки от нас върху околната среда в зависимост от транспорта, който предпочита да използва. Европейската седмица на мобилността е традиционна кампания на Европейската комисия, чиято цел е да се обърне повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.

Най-добрите постижения в областта на развитието на устойчива градска мобилност, както и най-добрите идеи за бъдещето на транспорта бяха събрани в 7 дни между 16 и 22 септември. Събитията по случай седмицата започнаха дори с ден по-рано – на 15 септември, когато от „Грийнпийс” България организираха велошествие „Спаси Арктика” в защита на северните полярни области. Още от рано сутринта и с появата на първите задръствания по кръстовищата на 16 септември /понеделник/ на кръстовището между улиците Московска и Раковска беше позиционирана мобилна лаборатория за контрол на качеството на атмосферния въздух, която да направи проучване на нивата на замърсеност на въздуха, който ежедневно дишаме. Малко по-късно през деня се проведоха няколко форума, засягащи бъдещи проекти за устойчив градски транспорт и демонстрации на иновации в сферата на зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина. Първият ден завърши със обучение за безопасно придвижване  с велосипед в града „Безопасно с колело”, която се реализира като съвместна инициатива между сдружение Велоеволюция, СДВР – „Пътна полиция” и посолството на Кралство Холандия. Лично посланика на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот даде старта на кампанията и беше един от първите велосипедисти, които изминаха няколко километровия маршрут през най-натоварените пътни артерии в София. Общо 5 подобни обучения се случиха в рамките на Европейска седмица на мобилността и над 40 участници получиха ценни съвети и знания за своята безопасност на пътя. Акция, насочена безопасността на активните велосипедисти се  проведе в сряда, в инициативата се включиха още пет областни града – Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград и Русе като на ключови кръстовища беше раздаван наръчника за безопасно градско велосипедиране от служители на СДВР и сдружение „Велоеволюция”

Друга от интересните инициативи беше кампанията „Хубав с колело”. Тя целеше да определи дали велосипедистите в София се грижат прилежно за своя градски дрес код, като във всичките дните през Европейската седмица на мобилността на ключови места в града доброволци по проекта поставяха цветни фешън печати. Победителите се определиха по броя печати, които е събрал от различните събития през седмицата. Над 50 велосипедиста събраха печати и част от тях бяха наградени с велосипедни награди

Всички знаем, че един от проблемите, които стоят пред всеки велосипедист е как да предпази от кражба своето колело. За това се погрижиха момчетата от veloregister.bg, които напълно безплатно маркираха над 70 велосипеда срещу кражба хора, които взеха участие или се забавляваха в различните инициативи през седмицата.

Не бяха пропуснати и децата. За тях се организираха състезания с велосипеди, както и обучения и пешеходни турове из София, които да ги запознаят с нашата красива столица.

През цялата седмица имаше велосипедни и пешеходни турове, зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина, безплатни куриерски доставки на колело, информационни прожекции.

Кулминацията на Европейската седмица на мобилността 2013 г. беше Денят без автомобили – 22 септември, когато за удоволствието на всички жители и гости на столицата, беше затворена голяма част от центъра на града. Така стотици можеха спокойно да се включат и забавляват в някое от 25-те събития в затворената зона, с които беше отбелязан този ден или просто да се порадват на по - чистото и тихо пространство. От велообучения, велопоходи, велофайтони, образователни игри за деца, тестване на ръчно изработени велосипеди, игри за опознаване на нашето колело и демонстрации на скейтборд и лонгборд всеки можеше да открие това, с което да прекара своя неделен ден по възможно най-приятния начин. Мобилната лаборатория, която замерваше резултатите за замърсеност на въздуха беше разположена и този ден, за да може след това да се сравнят резултатите и да се покаже нагледно положителния ефект от всички инициативи, които се реализираха през Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г.

В кампанията се включиха Центъра за градска мобилност, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, СДВР – „Пътна полиция“, Главна дирекция национална полиция – сектор „Превенция“,Метрополитен.

Тази година в инициативата се включиха 34 организации, а броят на събитията бе над 45.

Пълната програма на Европейска седмица на мобилността 2013 г., както и график на отделните събития може да бъде намерена на официалния сайт на инициативата – mobilityweek.velobg.org 

Проектът “Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г. се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.
Организация: Сдружение „Велоеволюция”

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА