МКБППМН към район „Нови Искър” организира викторина на тема „Детска безопасност и движението по улиците”

По повод първия учебен ден – 16 септември, МКБППМН към район „Нови Искър” организира викторина на тема „Детска безопасност и движението по улиците”. Тя ще се проведе на 12 септември от 14.00 ч. в ритуалната зала на районната администрация – ул. „Искърско дефиле” 123.

Участие във викторината ще вземат както деца от МКБППМН към район „Нови Искър”, така и техни братя и сестри. На всички участници ще бъдат раздадени специални комплекти с учебни пособия, които те да използват в училище. Кметът на район „Нови Искър”- г-жа Даниела Райчева ще награди децата, които са показали най-добри познания по темата за безопасност на пътя.

Изследвания показват, че децата ни са най-уязвими на улицата, като пешеходци или водачи на велосипеди или мотопеди. Статистиката сочи, че най-застрашени от това да пострадат на улицата, са децата в ранна детска възраст до 14 г. Има начин как да предпазим децата си, като им помогнем да усвоят и изпълняват определени, не сложни за изпълнение препоръки за движение по пътищата под формата на игри и викторини, където те да се запознаят по достъпен начин с опасностите, които се крият, когато сме на улицата. Ето няколко от тях, предоставени ни от сайта за детска безопасност http://detskabezopasnost.com:

Препоръки за  децата ни:

- Да не изкачат внезапно на уличното платно.
- Да играят далече от улицата.
- Да играят на разтояние от паркирани автомобили.

- Да пресичат само на обозначените за това места - пешеходните пътеки и само при зелен сигнал на светофара /ако има такъв/. Не трябва да пресичат веднага след зеления сигнал на светофара и тичайки. Пешеходната пътека трябва да се пресича само тогава, когато автомобилите са спрели и изчакват да преминат пешеходците.
- Да преминават улицата по възможност с други хора в група.
- При липса на светофар, да пресичат с особено внимание, като преди това  се обърнат първо на ляво, после на дясно и чак тогава да стъпват на уличното платно.
- При движение на автомобил на заден ход, да се пазят на дистанция от него. При движение на заден ход, водачите на превозните средства, често не виждат преминаващите пешеходци. Като пешеходци да не допускат грешката, да се пазят от автомобили, които се движат напред и да преминават, непосредствено зад движещи се автомобили на заден ход, разчитайки единствено, че водача ги вижда.
-  Да спазват стриктно определения от нас родителите маршрут към училището или други места, които често посещават. Движението по различни пътища, създава допълнителни опасности.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА