Изпълняват се пет проекта с културно-историческо значение по програма „Култура” за тази година

Пет проекта са включени за изпълнение по столичната програма "Култура" за 2013 г. Това са проучване на археологията около Буховския манастир „Мария Магдалена”, разкриване на археология на Западната порта, гроба на Хонории в пространството пред храма „Света София”, както и проучване на неолитно селище в „Слатина”. Продължава и работата по проекта за крепоста „Урвич”. Общо за културно-историческо наследство по програмата досега са вложени близо 1 милион лева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение си в манастира край Бухово, част от многовековното християнско наследство на София.
   

По програма „Култура” в направление културно-историческо наследство се работи приоритетно по обекти от Софийската мала Света гора. Реставрирани са 5 икони в Германски манастир „Св.Иван Рилски”; извършено е проучване и реставрация на икони в Лозенски манастир “Св. Спас”; ремонт на храм „Св. Харалампий Чудотворец”, с. Горни Богров и други. 
   

Първите научни обходи и археологическо проучване на манастири „Света Мария Магдалина“ при гр. Бухово са осъществени до началото на 30-те години на 20 в. Последоветелно от проф. Петър Мутафчиев, след това от проф. Вера Иванова-Мавродинова и от проф. Никола Мавродинов. Тогава все още на терена са личали следи от „грамадна четириъгълна сграда“, разчетена като голяма раннохристиянска базилика, датирана по архитектурен план и особености в IV - Vв. Паметникът на раннохристиянската архитектура е представен от В. Иванова пред V конгрес по византинистика и статията е публикувана в актите на конгреса. В резултат на тези проучвания обектът е вписан в държавния регистър като „народна старина“. Този статут е потвърден през 1966 г. Преди няколко години започва отново издирване на всякаква информация за историята на паметника. 
   

На 5 август 2013 г. започна теренното археологическо проучване. Научен ръководител на проучването е археолог-проучвателя от НАИМ-БАН Снежана Горянова, зам.-ръководител – Владислав Тодоров. 
   

В участък от 100 кв. м. северно от съвременния параклис на малка дълбочина се разкрива градежа на старата църква. Очертават се стените на апсидата и на североизточното рамо на постройката. 

 

Инф. Пресцентър на Столична община

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА