В истински празник на шопския фолклор се превърнаха първите две тематични вечери по проект „Традиции в съвременния град”


Радвайки се на изключително голям интерес преминаха първите две тематични вечери – „Вечер на традиционните шопски хора и ръченици” и „Вечер на плетките”, част от проекта „Традиции в съвременния”. Чрез тази инициатива район „Нови Искър” цели да популяризира шопския фолклор и култура.

 

В първата тематична вечер, тази посветена на шопските хора прерасна в едно огромно хоро, в което се включиха стотици жители и гости на столицата. Мястото на провеждане беше площада пред Народния театър „Иван Вазов”. В инициативата участваха 5 самодейни състава и шопската певица Елена Илиева. В продължилата близо два часа програма, по-голямата част от която беше под формата на открит урок по танци участваха и много чужденци. Сред тях имаше гости както от Европа, така и от далечна Азия и Африка. Уроците по  танци проведе Иван Йотов - ръководител на фолклорния ансамбъл към НЧ „Пробуда” в Доброславци.

 

Над 40 баби от всички краища на район „Нови Искър” се включиха във втората тематична вечер, посветена на плетките. Пред Националния дворец на културата те близо два часа показваха тънкостите при плетенето на една и две куки, като не пропуснаха да предадат и няколко кратки урока пред камерите на няколко национални телевизии. Вечерта също завърши с традиционни хора.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2013 г. в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

 

Галерия със снимки от „Вечер на традиционните шопски хора и ръченици” ТУК.

 

Галерия със снимки от „Вечер на плетките” ТУК.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА