Среща - София - Европейска столица на културата

Това обсъдиха на публична дискусия за кандидатурата на София за Европейска столица на културата в Софийския университет  

Важно е не само да създадем добра апликационна форма, но и градът да се нареди сред успешните Европейски столици на културата – Тревор Дейвис

Публична дискусия, посветена на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 12 март. В срещата, организирана от Асоциацията за развитие на София, участваха студенти и преподаватели от университета, както и представители на неправителствени и творчески организации. Кратко представяне на предизвикателствата пред София като кандидат за Европейска столица на културата направи международният експерт Тревор Дейвис. 
       

Тревор Дейвис е основател на Копенхагенския международен театър, експерт по градско планиране. По-късно е главен секретар на Aarhus Festivaj и Копенхаген 1996 – Културна столица на Европа, а също и съосновател на Датския център за култура и развитие. Тревор Дейвис е също проектен мениджър на Aarhus 2017, кандидат за Европейска столица на Културата. Така той е записал в биографията си две избрани Европейски столици на културата – Копенхаген 1996 и Аархус 2017. 
       

„Как градът си взаимодейства с културата и как те комуникират успешно – за това става дума в проекта за Европейска столица на културата”, заяви г-н Дейвис по време на дискусията, но допълни, че проектът е и за създаване, даване на достъп и комуникиране на знание. „Европейска столица на културата не е просто календар със събития в рамките на една година, а лаборатория за практически опит, за експериментиране”, каза още Дейвис и призова да не се мисли за 2019-а година като за край на проекта, а като за негова централна точка.    
   

„Нашето желание е не само да създадем добра апликационна форма, с която София да кандидатства, но градът ни да се нареди сред успешните Европейски столици на културата”, заяви г-жа Светлана Ломева, председател на Асоциацията за развитие на София. Тя уточни, че едва 30-35% от досегашните градове-столици са определени от Европейската комисия като успешни. 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА