Ученици от 170 СОУ ще присъстват на открита лекция на тема „Зависимости сред българските ученици”

На 18.03.2013г. от 08.00ч. в салона на 170 СОУ „Васил Левски“, гр. Нови Искър,  МКБППМН при район „Нови Искър” и Столична регионална здравна инспекция  щe представят лекция на тема: „Зависимости  сред българските ученици”. Лектор ще бъде главният инспектор в отдел „Промоция на здравето”, РЗИ-София - Васил Кожухаров.

Науката за зависимостите (или адиктология) възниква в началото на 21-ви век и се занимава с изследване и изучаване смисъла на зависимостите и адиктивното поведение. Сформира се на границата между науките психология и медицина, но определен принос имат също педагогиката и социологията.

Според Българския тълковен речник  зависимост е „ограниченост на действията от чужда воля, власт, влияние; несамостоятелност.”

Пристрастеността се свързва основно със злоупотреба с алкохол, цигари  и наркотични вещества, но отскоро включва зависимости, които не са пряко свързани с употреба на упойващи вещества като зависимост от мобилни телефони, Интернет зависимости и зависимост от компютърни игри. Пристрастеността е явление, което се изследва и в момента, но независимо от причината, тя води до загуба на контрол над собствения живот, едновременно във физически и психологически аспект.

Българските младежи заемат челните места при употребата на алкохол, цигари и наркотици, показват последните данни от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011. 87% от децата до 16 години са употребявали алкохол, а 39% от тях - цигари.

България попада в средата на таблицата по степен на интоксикация. Въпреки че осъзнават последиците от прекомерната употреба на алкохол, 40% от младежите заявяват, че са пили поне 5 питиета през последните 30 дни.

Заедно с това страната е на челните места и по тютюнопушене сред младите. Класирана е на четвърто място, което означава че 39% от учениците пушат редовно. Интересна е статистиката, че по-активни пушачи са момичетата в сравнение с момчетата.

Тревожни са и тенденциите при употребата на наркотици. Според данни на Националния фокусен център по наркотици и наркомании 26% от анкетираните дават положителен отговор на въпроса за използването на наркотици в даден период от живота си. Статистиката сочи увеличение с 12 пункта спрямо първото проучване от 1999 година и нарежда България в списъка на страните с нарастваща употреба.

24% от младежите, които попадат в проучването, твърдят, че са пробвали канабис през живота си, което нарежда държавата в първите редици на ESPAD. Страната попада на трето място при използването на други наркотици.

Единственият показател, в който България изостава, е приемането на сънотворни хапчета от младежите до 16-годишна възраст - едва 3%.

Изследванията на ESPAD се провеждат в България от 1999 насам и обхващат 16-годишните заради наличието на опит с психоактивни вещества. Във всички 36 държави, където се провежда проучването, участие взимат 2500 ученици.

Зависимостта е процес, които се развива постепенно и преминава през различни етапи: експериментиране, употреба, вредна употреба и зависимост – загуба на контрол върху употребата на вещества.

Развитието на пристрастеност и зависимост е много трудно забележим процес. Зависимостта в никакъв случай не възниква за една нощ. Тя се развива постепенно в течение на няколко години, категорични и единодушни в мнението си са специалистите, занимаващи се с проблема.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА