Фестивал „Камерна сцена София” 2013

За осми път Дирекция „Култура” на Столична община организира ежегодния форум „Камерна сцена София”. Събитията ще протекат в 16 вечери през периода 15 март – 14 юни.  

Музикалните срещи ще преминат с разнообразна програма и запомнящи се артистични изяви в уникалното художествено пространство на Софийската градска художествена галерия. Входът за събитията е свободен.   

Няколко ще са тематичните акценти  в програмата на „Камерна сцена София” и те са свързани както с бележити годишнини – 180 години от рождението на Йоханес Брамс, 170 години от рождението на Едвард Григ и 140 години от рождението на Сергей Рахманинов, така и с интересни проекти, например: „Музика за клавесин или пианофорте” в изпълнение на дуо Хамерклавир, „Вечер на ирландската музика” – „Lilly of the West”, „Премиерна българска клавирна музика” от Иван Спасов, Николай Стойков и Георги Арнаудов, представена от Ромео Смилков, канцонетният спектакъл „Musica proibita” с Пеньо Пирозов – тенор, и Светослав Лазаров – пиано, поетично-вокалният „J‘aime la vie”, отново „Дебюти” – Елена Атанасова (арфа) и др.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.  

Сред участниците са Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров в „Нощта на музеите”; струнен квартет „Арс музика”; Джефри Дийн – виолончело и Даниела Дикова – пиано; Ростислав Йовчев – пиано и Светослав Славчев – фагот и много други утвърдени и по-нови имена.  

По време на фестивала в Софийската градска художествена галерия ще бъдат изложени две експозиции. Първата (12 март – 21 април) е с отличените творби от Националния конкурс Алианц – България 2008 – 2013, а втората е озаглавена „Другото око”. Колекция на Софийската градска художествена галерия през селекцията на Ани Васева, Боряна Росса и Моника Вакарелова – проект, включващ поредица от изложби, които ще провокират интереса на публиката и с позабравени произведения от различни периоди, стилове, жанрове и видове. 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА