Кметът на София връчи тазгодишния приз „Българка на годината”

Снимка: Пресцентър СО
 

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи приза “Българка на годината”. Престижното отличие тази година получиха Боянка Иванова, директор на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ и Снежана Симеонова, директор на гимназия “Св. св.Кирил и Методий” в Димитровград, Сърбия. Наградата „Българка на годината” е израз на признателността към тези наши сънароднички, които успяват извън пределите на България да опазват и развиват българските самосъзнание, култура и достойнство, каза кметът на София.   

Призът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина, за да се обърне внимание на значимата роля на българските жени в чужбина. Годишното отличие на агенцията е на името на българската светица Злата Мъгленска, чийто образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкоренено у нея човешко достойнство.  

Номинациите за наградата са за принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, на значими постижения, свързани с живота на българските общности по света и благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България. 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА