Предстои 17-о издание на международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

 

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), част от Календара на културните събития на Столична община и реализиран в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. ще събере своите зрители за 17-и път през месец март. 

Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино. 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели. 

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 24 март 2013 в София и специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития. 

Програмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други. 

Акценти в програмата: 

За 11 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро. 

За трета поредна година отново ДВА български филма ще участват в Международния конкурс - „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, както и „Джулай” на Кирил Станков. 

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия София Филм Фест продължава традицията на Наградата Джеймисън, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми, а в не малко случаи - и специално да създадат творби за участие. 


София Филм Фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК, в 19.30 ч., със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, който отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни. 

Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм). 

Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последния си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. 

Наградата на София ще бъде връчена още на българския актьор Ицхак Финци и холандския режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицко Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева). Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест, след като през 2008 г. бе председател на Международното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. В рамките на СФФ 2013 зрителите ще видят най-новата му творба „Момичето и Смъртта” - история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка. 

Американското независимо кино ще представим с няколко топ-заглавия, сред които „Хичкок” на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, дебютът на Дъстин Хофман „Квартет”, с Маги Смит и Били Конъли, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан ‘12. 

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер.


Специалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала, Балканският конкурс и други събития ще бъдат представени допълнително. Ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми. 

В рубриката Ново българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012. Програмата ще включи и около 10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари. 

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. 

София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Синема Сити, Евро Синема, Червената къща и Гьоте Институт. 

Пълната програма на фестивала, подробна информация за гостите, партньорите и спонсорите ще бъде представена на основната пресконференция на 17-ия София Филм Фест, която ще се състои в края на месец февруари. 

За повече информация: www.siff.bg, press@sofiaiff.com

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА