София вече официално със Стратегия за развитие на културата 2013-2023

Столичен Общински съвет с единодушие прие Стратегия за развитие на културата на гр. София – 2013-2023, под наименование „София – Творческа столица” и План за действие  във връзка с изпълнение на Стратегия за развитие на културата в  София за 2013 г.     

Стратегията е разработена от експертен екип под ръководството на Асоциация за развитие на София, в състав:  Асен Асенов, Биляна Томова, Деница Лозанова, Диана Андреева, Момчил Георгиев, Нели Стоева, Светлана Ломева, Севдалина Войнова, Юрий Вълковски и Яна Генова.

Създаването на документа премина през три етапа. На база на направени анализи и дългогодишен опит, експертната група рамкира проекто-вариант на структурата и обхвата на бъдещата стратегия, който беше комуникиран и предложен за широко обсъждане от страна на културния сектор (Подобно обсъждане беше организирано и в район „Нови Искър” на 5 юни 2012 г.). В  рамките на един месец бяха получени над 20 предложения от представители на водещи културни организации.  

В рамките на три месеца експертната група разработи подробен документ по коментираната и утвърдена структура, като финализирания документ беше подложен на обществено консултиране. Бяха организирани 33 обществени обсъждани във всеки от районите на гр. София, както и сред творческите среди.

 

“Дългосрочната стратегия за развитие на културата в София цели да инвестира в човешкия капитал, да насърчи връзката между културата и останалите обществени сфери, като образование, предприемачество, градско развитие, иновации и т.н. Този документ бе изработен от експертна група, която не пожали сили да консултира всеки етап от изработването му с гражданите на София. На практика това не е документ на общината, а стратегия на гражданите на София.”

-         Светлана Ломева, Директор АРС.

 

“Стратегията обхваща 10-годишен период и отразява принципи, залегнали в различни стратегически документи на ЕК, свързани с ролята на културата за развитие на общностите, с ролята на културната икономика за развитие на регионите, но разбира се най-вече тя отговаря на конкретни въпроси, свързани с развитието на културата в София.”

 - Тодор Чобанов, заместник - кмет, Столична община

  

На база на получената обратна връзка, експертната работна група финализира документа и разработи план за реалното прилагане в рамките на 2013 г.

 

                             Стратегията си поставя няколко основни цели:

 

-          Да утвърди София като древен, модерен и космополитен град

-          Да гарантира повишаване участието на гражданите в културните дейности

и на потреблението на културни продукти и услуги

-          Да позиционира София в европейския и световен културен календар като привлекателна културна дестинация

-          Да съдейства за подобряване качеството на живот на жителите и гостите на София

 

              Стратегията включва пет основни тематични приоритета:

 

-          Достъп до култура

-          Култура и човешки капитал

-          Културно наследство на променящия се град

-          София – град на творческата икономика

-          Равнопоставено участие в глобалните културни  процеси

 

Във всеки приоритет е разработено действието на три основни хоризонтални политики.

-          Развитие на инфраструктурата във всичките и аспекти: материална база, информационни дейности, финансови инструменти и човешки ресурси

-          Прилагане на иновации и про активно отваряне в културните процеси

-          Фокусиране върху образованието и способността за активно развитие и участие

 

Стратегия за развитие на културата на гр. София – 2013-2023

– СОФИЯ – ТВОРЧЕСКА СТОЛИЦА

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА