Удължаване на срокът за узаконяване на незаконни обекти

Удължи се срокът, в който могат да бъдат узаконени строежи, построени без строителни документи, в периода до 31 март 2001 г. Ако собствениците са пропуснали да ги заявят за узаконяване в предишния срок, даден от изменението на закона през 2003 г., те ще имат възможност да го направят в срок до 26 ноември 2013 г. Условието е да са били допустими или по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно ЗУТ.

Производството по узаконяване започва по заявление от собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж (обикновено това е главния архитект на съответната община/район). Заявлението трябва да бъде подадено в деловодството на районната администрация. В едномесечен срок от постъпване на заявлението длъжностните лица от общинската администрация съставят констативен акт за установяване на незаконното строителство, въз основа на който компетентният орган изисква необходимите документи за узаконяване на строежа – изготвяне на проект, заснемане на строежа, становище от инженер-конструктор и други документи, които обичайно се изискват при одобряване на инвестиционни проекти.

Узаконяването се състои в съгласуване на инвестиционен проект на обекта, привеждане на строежа в съответствие със съгласувания проект, заплащане на дължимите глоби и такси и издаване на акт за узаконяване.  

Ако част от строежа е незавършена, за нея се съгласува инвестиционен проект и следва да се издаде разрешение за строеж, както при всеки друг строеж. Ако не бъдат заявени за узаконяване в срок или ако бъде отказано узаконяване, строежите подлежат на премахване по обичайния ред за незаконни строежи.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА