КЛЪСТЕР ЗА „ИНОВАЦИИ И КУЛТУРА” В ПОДКРЕПА НА СОФИЯ 2019

Клъстерът ще трябва да насърчава връзката между наука, образование и бизнес

През месец декември съдебна регистрация получи клъстера за „Иновации и култура”. Той обединява над 20 юридически лица, представители на академичните среди, бизнеса, неправителствените организации и Столична община (Асоциация за развитие на София).  Създаването на клъстера е резултат от едногодишно партньорство между Асоциация за развитие на София, Фондация „Институт по технологии и развитие“,  Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол”, „Тетраком Интерактивни Решения” ООД, „Технологичен Център София ЕООД и КО” КД,  Фондация  „Информационно общество” и други.

Чрез дейността си клъстерът цели да съдейства за развитието на иновациите и съвременните технологии в областта на изследване и предлагане на културни събития, да развива и прилага работещи иновативни практики за изследване, популяризиране, социализиране и развиване на културната индустрия. Сред неговите дейности още е и да подпомага устойчивото развитие в сферата на културата, както и предприемчивостта и инициативността в тази сфера. Клъстерът ще трябва да насърчава връзката между наука, образование и бизнес като фактор за динамичен и устойчив растеж, като привлича експертен и научен потенциал за решаване на краткосрочни и дългосрочни

проблеми за развитието на политиките в областта на въвеждането на иновации и нови технологии в културата. Ще се поддържа иновационен климат в областта на културата с помощта на целия комплекс от инструменти, включително и чрез предлагане на идеи за усъвършенстване на нормативна база. 

Резултат от дейността ще бъде публикуване на сравнителен анализ с данни за всички членове на консорциума. Работните задачи на Асоциацията са свързани с разработване на модели за инвестиция в човешкия капитал. В тази област екипът на София 2019 ще работи в тясно сътрудничество с екипът на Сиена 2019.

Членовете на клъстера вече разработват проекти по европейски програми, насърчаващи използването на новите технологии в областта на културата и изкуствата.  Дейностите на клъстера създават иновативна среда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА