Първа гостуваща изложба на експозицията „Градът в миниатюри” e в Община Своге

Макетите на църкви и манастири, част от експозицията „Градът в миниатюри” е със своя първа гостуваща изложба. Културно-историческото наследство на район „Нови Искър” под формата на миниатюри се намира в изложбената зала на най-голямото читалище в община Своге – „Градище”. Жители и гости на съседната на Нови Искър община ще могат да разгледат десетте макета всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 до края на месец януари.  

Най-голямото читалище в община Своге се намира в общинският център на едноименния град и е създадено през 1907 год. от Зарко Коцев. През 100 годишната си история НЧ „Градище“ е „приютило“ под своя покрив поколения талантливи свогенци и им е предоставило възможност за развитие на техните способности и таланти.

В своята история, чрез разнообразната си дейност се e утвърдило като средище на традиции – местни и национални. А днес се е превърнало в духовен и възпитателен център за младото поколение. Характерно за дейността на читалище „Градище" е събирането и популяризирането на местния фолклор - танцов и певчески, който е емблематичен за българската култура.

Основните дейности на читалището са свързани с развитие на библиотечна дейност – неговата библиотека разполага с над 60 000 библиотечни единици; художествено-творческа дейност; развитие на център за услуги и консултации с комплексни административни и офис услуги, както и други спомагателни дейности по популяризиране на културно-историческото наследство в региона.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА