Елица Мартинова Клисарска

Океания

 

Имало една далечна подводна страна. Тя била толкова дълбоко в океана, че никой човек не можел да се гмурне до нея. Казвала се Океания. В Океания няма само познатите за нас риби, медузи,  акули, водни кончета, морски звезди, октоподи, морски костенурки, раци, сепий, акули, китове, а имало и вълшебни създания-русалки и сирени.Там било пълно с всякакви корали – сини, червени, жълти, зелени – цели в цветовете на дъгата. В града имало едно много красиво местенце. То било пълно с големи водорасли. Тези водорасли  били най-пъстрите из всички океани и морета. Казвало се Поляната на водораслите.

Океания от дълги години била разделена на две части.Имало две кралства с двама крале. Те воювали помежду си.

В едното кралство управлявал крал Лудвик, който имал огромен и величествен дворец. Имал една дъщеря. Казвала се Ребека. Тя познавала всички морски обитатели. От най-малката рибка до големите китове. Ребека била толкова красива като ангел.

Второто кралство управлявал крал Фредерик. Неговият замък също бил много красив, изцяло построен от корали. Фредерик имал един наследник, един син. Казвал се Хенри. Младежът бил толкова силен, досущ като самия Херкулес. Могъл да вдигне цяла планина.

В Океания имало и други морски създания, който искали да си отмъстят на Лудвик и Фредерик, затова че не позволявали в кралствата им да се ширят крадци и престъпници.

Един ден Ребека отишла на пазар. Дрехата и била украсена с чудно красива огърлица от пъстри миди. Изведнъж герданът и започнал да се движи. Ребека погледнала към огърлицата и видяла, че се превърнала в милиони малки гадинки, които започнали да я нападат. За нейно щастие точно тогава Хенри бил там и видял всичко. Момъкът не се колебал. Започнал да ги маха от нея, за да не я наранят.

Ребека благодарила на Хенри за това, че я спасил. Когато погледите им се срещнали, те се влюбили един в друг. Решили един ден да се срещнат тайно. Но бащите им нямало да им позволят. Уговорили се да се срещнат на Поляната на водораслите.
Срещите им зачестили. Не можели да крият повече своята любов. Кралете се разгневили, толкова, че им забранили да излизат от замъка освен за училище.
Ребека и Хенри много страдали, но нищо не могли да сторят.
Хенри решил да избяга, лошото било, че нямало как.

Вече бил изгубил надежда, когато в една нощ вратата се отключила и отворила. Хенри се зачудил какво става. Водните кончета и останалите му приятели били дошли да го подкрепят. Те също не били съгласни с враждата на двете кралства.
Вдигнали тревога. Крал Лудник разбрал, че причината за нападението е нещастието на дъщеря му.Решил да изпълни нейното желание. Подчинил се на любовта между младите.


Изведнъж изгряло слънце. Всички се върнали в кралстово на Фредерик и цамият Лудвик предложил на краля да престанат да воюват и да позволят на дцата си да се виждат.тогава и двамата разбрали как заслепени от враждата по между си те са забравили кое е най-важното – щастието на Хенри и Ребека.
И така всичко вече било наред. Вдигнали голяма сватба. Толкова голяма, колкото никой не е вижадал. Огромните маси били пълни с всякакви ястия. Събрало се цялото кралство. Всички искали да споделят щастието на двамата крале. Поданиците им заживели в мир, любов и спокойствие!

 

Елица Мартинова Клисарска

160 ОУ Св. св. Кирил и Методий”, село Чепинци

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА