Как да увеличим рециклирането в градовете и регионите? Региони за рециклиране (R4R) дава първите си отговори

От 12 до 14 декември, близо сто европейски експерти се събраха в Атина, за да обсъдят как местните и регионалните власти могат да подобрят събирането на отпадъци и политиките за рециклиране. Тази среща имаше за цел споделяне на опит от R4R партньорите по проекта с гръцките общини и региони. Това позволи също така да се представят първите резултати по проекта, свързани с местни инструменти, които помагат да се достигне високо ниво на рециклиране.    
   

Повишаване таксите за депониране и изгаряне на отпадъци, правила за разделно събиране, системи за обратно изкупуване и повишаване на осведомеността на населението: това са някои от инструментите, използвани от градовете и регионите да се организира тяхното събиране на отпадъци и рециклиране. Правилната комбинация води до впечатляващ и резултати при разделното събиране и рециклиране, като във Фландрия например, където 70% от отпадъците са разделно събрани, с високо ниво на чистота, което гарантира висок процент на рециклиране. 

На 12 декември, гръцките общини и региони сравниха своите схеми за управление на отпадъците с други територии в Европа, с акцент върху био-отпадъците. Въпреки, че резултатите в Гърция не са толкова високи като регионите Фландрия и Стирия например, техните резултатите и желанието за подобряване на ситуацията са окуражаващи.   

На 13 и 14 декември, R4R партньорите обсъдиха местни инструменти и външни фактори, а също и сравниха данни, свързани с разделното събиране на отпадъците от хартия и био-отпадъци. Над 300 инструменти са споделени от R4R партньорите, включително правни, технически, икономически и комуникационни. Проектът ще определи най-добрите практики и ще ги споделите с други европейски градове и региони.   

В качеството си на партньор по проекта R4R, Столична община би искала да обмени опит по отношение предизвикателствата за управлението на отпадъците на местно и регионално ниво. Столична община ще допринесе за проекта с опита си в разработването на стратегии и програми, свързани с управлението на отпадъците, прилагането на системи за разделно събиране на специфични отпадъчни потоци и екологосъобразно обезвреждане на битови и опасни отпадъци.   

R4R е 3-годишен европейски проект (2012-2014 г.) с цел подобряване на рециклирането чрез последователно сравнение и обмяна на добри практики. R4R включва 13 партньори и е съфинансиран от програма INTERREG IVC. 
    
   

За контакти: info@regions4recycling.eu    

Допълнителна информация: www.regions4recycling.eu 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА