Моника Михайлова 177 ОУ

За хората, които спасяват живота ни 

Моника Михайлова VІІ клас

177 ОУ – с. Световрачене

 

Хората, чиито професии са в служба на другите, са лекари, полицаи, пожарникари, учители. Всички те ни помагат, учат, спасяват човешки живот.

Но днес аз искам да ви разкажа за пожарникарите. Те са обикновени хора, както нас, минали през специално обучение. Ежедневието им е непредсказуемо, професията им изисква много смелост, човечност. Такива бяха спасителите, които наблюдавах през лятото.

Прибирах се от разходка с родителите си, когато усетихме силна миризма на изгоряло. Приближихме още малко и видяхме гсрада, която гореше. Наоколо имаше ужасени хора, те крещяха и несмееха да влязат. Пожарът се разрастваше, огънят беше вече неконтролируем.

След броени минути, които ни се сториха часове, пристигнаха огнеборците. Разпънаха стълба и започнаха да вадят хората през прозорците, един по един. Спасиха кученце и малко момиченце. Те не бяха сериозно пострадали, само много уплашени. Хората ги посрещнаха на земята и ги успокояваха. Скоро всички се разотидоха. Пожарникарите също. Дали се досети някой да им благодари?

Истинските герои не се нуждаят от медали. Те често остават анонимни за хората, на които са помогнали. Те не търсят слава за своя героизъм, а просто са изпълнили човешкия си дълг.

Затова, когато видим пожарна с включени сирени, ние често се плашим. Но в същото време сме спокойни и сигурни, че пожарникарите, без да мислят за себе си, ще влязат в горящата къща, ще спасят човешки живот.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА