Официално бе открита изложбата „Небе и земя”

Кметът на Нови Искър Даниела Райчева, изкуствоведът Елена Хаджистоянова и експертът по култура Нели Мирчева на откриването
 

На 15 ноември в Ритуалната зала на район „Нови Искър” се проведе официалното откриване на изложбата „Небе и земя”. Това е четвъртата самостоятелна изложба на младия художник Стоян Хаджистоянов,  който е родом от Нови Искър.

Залата се оказа тясна, за да събере всички хора, дошли за да присъстват на откриването на изложбата. Официално приветствие направиха кметът на район „Нови Искър” г-жа Даниела Райчева и експертът в сферата на изобразителните изкуства г-жа Елена Хаджистоянова.

Желаещите да видят изложбата ще могат да направят това всеки делничен ден от 08.30 до 17.00 часа на ул. „Искърско дефиле“ 123. Експозицията ще бъде изложена до 30 ноември 2012 г.

„Стоян Хаджистоянов е художник от младото поколение. Талантлив творец, в чиято живопис струи сила и светлина, както в платната на Ван Гог”, казва за него проф. Георги Драчев.

Друг изкуствовед – Ралица Базайтова споделя своите впечатления за Стоян по следният начин – „Познавам творчеството му от представянето му в галерия „Хаджистоянови”, която беше в Националния дворец на културата и се надявам отново да намери своето трайно място, където да среща публиката с платната на изтъкнати живописци. Стоян Хаджистоянов е получил образованието си в Благоевград, където живее и твори понастоящем, както и в родното село на своя дядо – с. Лешко. Той създава живописни творби в класическите жанрове на пейзажа и натюрморта. Както е известно, те се появяват в историята на живописта по времето на Ренесанса, а в България – по времето на нашия закъснял, но затова пък много патриотичен и вълнуващ Ренесанс – Българското Възраждане. Стоян Хаджистоянов изобразява българските възрожденски градове, старинни улици с възрожденски къщи, старинни църкви и манастири. Тук можем да видим стария Пловдив, Копривщица, Земенския манастир и много други. Прави впечатление вниманието и съзерцанието, с което той наблюдава цъфналите дървета и поляни, полуразрушените плевни, внимателното пресъздаване и дори старанието на наивиста. В това можем да видим  нещо от източния начин на възприятие на околния свят, което също можем да свържем с Япония, хайку и  днешното събитие. И ще кажа нещо, което съм казвала много пъти преди и тези, които са били в галерия „Хаджистоянови” го знаят, но ще го кажа и на вас – художникът е работил сам в ателието си много дни наред, а сега за него е истинския празник, истинския момент на срещата с публиката, когато творбите му заживяват нов и истински живот. Всяка една от тях носи много възможности, които всеки посетител може да открие за себе си, със сърцето си тук в изложбената зала. Но още по-добре е ако има възможност да отнесе  поне една творба  със себе си в къщи, за  да може да си общува с нея трайно, да открива за себе си нови неща, да си спомня познати места и райони, или да мечтае за нови. Платната на Стоян Хаджистоянов дават тази възможност и се надявам вие да можете да я почувствате със сърцето си.”

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА