Предстоящо представяне на документалния сборник “Дончо Костов – изтъкнат генетик на ХХ в.”

На 07 ноември 2012 г. от 11.00 ч. в Малката зала (207) на Централно управление на БАН,  Академичните архиви на Българската и Руската академии на науките ще представят документалния сборник “ДОНЧО КОСТОВ – ИЗТЪКНАТ ГЕНЕТИК НА ХХ в.” 

Академик Дончо Костов, който е родом от с. Локорско, район „Нови Искър” е един от най-продуктивните и успешни български учени на миналото столетие. Неговата цялостна дейност надхвърля националните рамки и го превръща в генетик от световна величина. Оригиналните му разработки и открития в областта на генетиката, цитологията, цитогенетиката и растителната селекция му донасят широка известност и международно признание.

Документалното издание “ДОНЧО КОСТОВ – ИЗТЪКНАТ ГЕНЕТИК НА ХХ в.” е естествен завършек на една сериозна изследователска програма на колективите  на Научния архив на БАН и Архива на Руската Академия на науките. Част от нея включва изграждането на музеен кът “Академик Дончо Костов” в Института по генетика на БАН, както и представянето на документална изложба и участие в конференция, посветена на генетиката, в Москва. Но личността и делото на акад. Д. Костов все още не са разкрити в пълнота и по тази причина новото издание има определени приноси в тази насока. Томът съдържа оригинални и неизвестни документи за периода след 1927 г., които хвърлят светлина върху най-продуктивните години от неговия живот. 

Архивните материали са издирени от фондовете  “Дончо Костов” от НА на БАН и “Секретариат на Президиума на АН”, “Съвет на филиалите на АН СССР”, “Институт по генетика АН СССР”, “Комаров, Владимир Леонтиевич”, “Групи по биология АН СССР”, “Управление на кадрите АН СССР”, “Отдел за подготовка на научни кадри АН СССР”, “Прасолов, Леонид Иванович”, “Шмальгаузен, Иван Иванович” на АРАН.

От БАН се надяват изданието да предизвика интерес сред научните кръгове и широката общественост. В него, освен документалните материали, са  включени и биографичен очерк за Дончо Костов, както и  статия, посветена на развитието на генетиката в Русия, по времето, когато той е живял и работил там.

Източник: БАН (www.bas.bg)

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА