Книга за Софийската Мала Света гора разкрива богатия духовен живот на града

Изданието „Мала Света гора – скритият дух на София”, изготвено по програма „Европа”, е в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019г.

Огърлицата от манастири около София е част от историческото наследство, свидетелстващо за богатия духовен живот и история на града. Повечето от манастирите са построени през ХІІІ – ХІV век. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на културно-исторически маршрут в подкрепа на кандидатурата на София за Eвропейска културна столица през 2019 г. в Боянската църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон”, предаде пресцентъра на Столична община. 
   

Част от манастирите са групови паметници на културата, притежават уникални стенописи, най-известните сред тях на средновековния художник и книжовник Пимен Зографски. 
   

Ако културното наследство от античността, което разкрихме в центъра на София, се познава добре, то за манастири около града се знае частично, посочи кмета Фандъкова. 
   

Изданието „Мала Света гора – скритият дух на София”, което включва 14 от манастирите допринася за популяризираните но това историческо средновековно наследство. 
  

В момента по програма „Култура” тече реставрация на 5 икони – царски ред в Германски манастир „Св. Иван Рилски”, каза кметът. На 1 октомври за втора поредна година ще се проведе поклоннически маршрут от църквата „Св.Петка” в Кремиковци, чийто покрив беше наскоро ремонтиран, до Кремиковския манастир „Св.Георги Победоносец”. 
   

От октомври се подновяват и археологическите проучвания на крепостта „Урвич” по проект "Урвич - последната крепост на Шишмановци", финансиран от столичната програма „Култура”. 
   

Маркирани са пътеки в северната част на Софийската света гора - манастирите край Бухово, Сеславци, Кремиковци и тези, които се намират на територията на район „Нови Искър”. 
   

Печатно издание със заглавие „Мала Света гора – скритият дух на София” е изготвено по проект, финансиран от столичната програма „Европа” и е в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019г. Изданието е посветено на средновековния комплекс от 14 манастири и параклиси в околностите на София и заобикалящите я планини. То събира на едно място и обобщава информация за историята и архитектурата на манастирите и представя уникални факти за тях, илюстрирани с художествени фотографии. Проектът се реализира от Асоциацията на българските медии по света в партньорство с БТА. 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА