Пети международен фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK

От 29 септември до 6 октомври НДК, ЕДНО и  Фондация Америка за България организират за пета година фестивалът за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK. Събитието ще покаже богата и завладяваща програма с танцови трупи от Европа и Азия, представителни за различни тенденции в жанра съвременен танц. Съпътстващата програма ще се състои от уъркшопи, ателиета, допълнителни събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. 

Фестивалът се осъществява с финансовата и институционална подкрепа на Столична община, като част от Календара на културните събития на столицата и подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. 


ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ОТ ЦЯЛ СВЯТ 

Световноизвестният френски хореограф Пиер Ригал ще открие официално танцовата седмица на София с най-новия си спектакъл „Standards” на 29 септември от 20.00 ч. в зала 1 на НДК. Това ще бъде второ участие за танцовата компания в рамките на фестивала Sofia Dance Week. Представлението запазва авангардния хип-хоп стил на Ригал, но този път се гмурка в по-дълбока тематика. Осемте танцьори - със своята енергия и грациозност – „изучават” пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира общността. 

Развитието на визуалните медии и ежедневната употреба на технологиите е темата, която вълнува хореографът Крис Херинг и танцовата трупа Liquid Loft. „Talking Head” („Говореща глава”) е забележително представление за двама танцьори, които са превърнати в случайни субекти в туитър/фейсбук машина. Те са в ситуация на постоянна симулация и взаимна имитация, където границите между оригинала и копието, модела и образа, реалността и въображението са напълно размити. 

Хипер медията е основен акцент и в спектакъла „Като че ли (ние бихме били)” на един от най-утвърдените немски хореографи Щефани Тирш и нейната танцова компания Mouvoir. Новаторската сценична работа задава множество канали на комуникация, превръщайки зрителя в единствения законодател на образа и смисъла. Резултатът на това много сложно изследване със средствата на танца и различните медиуми завладява интелектуално и емоционално публиката с естетическата си визия, прецизна драматургия и впечатляваща техника. 

Glitch-Bound е най-новата постановка на Thomas Noone Dance, която се състои от две части. В представлението трупата продължава да търси нови изразни средства, запазвайки характерния си стил. Thomas Noone Dance изследва границите на техническите възможности на тялото, за да ги използва оптимално за предаването на емоционални състояния и драматургични ситуации. В представленията им участват артисти от различни области на съвременното изкуство – композитори, музиканти, художници, което ги прави изключително интердисциплинарни, смесващи разнообразни техники и средства. 

Един от най-интересните български хореографи Иво Димчев, който вече е едно от имената, които са се превърнали в емблеми и е със световна кариера в областта на съвременния танц и пърформанс, също ще се включи в SOFIA DANCE WEEK 2012. „The P project” може да се отнася до Пиано, Попърс, Принтер, както и до много други неща. Иво Димчев се впуска в свободно изследване на случайността, за да докаже нейната несъстоятелност. За първи път артистът се доверява на съавторството на публиката и оставя драматургията на представлението на нейното благоволение. Спектакълът ще ви забавлява, докато неусетно ви накара да се осмелите да срещнете собствените си граници и да ги прескочите. 

Представленията „Haptic” и “Adapting for Distortion” на мултидисциплинарния хореограф и пърформър Хироаки Умеда продължават да изследват визуалното възприятие и отражението на високите технологии върху нас. Той е един от най-авангардните японски творци, който работи в областта на визуалните изкуства и дигиталната хореография. Работата му миксира елементи от съвременен танц, хип-хоп стилистика, електронна музика, светлинен дизайн, като изгражда изключително внушителна аудио-визуална среда. 

СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА 

SOFIA DANCE WEEK 2012 слага началото на една инициатива, предназначена за най-малките фенове на танца - SOFIA DANCE WEEK Kids. Освен като зрители на специалния спектакъл за деца между 5 и 12 години „Jugglers Illuminated” на унгарската танцова компания Negative Varieté, малките ще имат възможност да се превърнат и в активни участници с танцовите ателиета за деца в стиловете хип-хоп, джаз, характерен танц, класически и модерен балет. 

КИНО ВЕЧЕРИ 

Петото издание на SOFIA DANCE WEEK включва специален модул, посветен на киното. Програмата на SOFIA DANCE WEEK Cinema се състои от три филма - Rhytm is it! (Германия, 2008), Spalicek (Чехия, 2009), How do people dance in Spain? (Испания, 2008). Те преплитат музика, танц и кинематография и не само въвличат зрителите в сложното общуване между различните медиуми, а и провокират сетивата и емоциите на още едно художествено ниво.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА