Нов православен храм беше осветен близо до село Доброславци

Стотици миряни от всички краища на района от рано сутрин се стекоха в двора на манастира
 

В Софийската „Мала Света гора” вече има още един православен храм. Това е манастирът „Св. Четиридесет мъченици”, който се намира между селата Доброславци и Балша, район „Нови Искър”. Лично Знеополският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит освети новопостроената обител. Гости на празника бяха зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, кметът на район „Нови Искър” Даниела Райчева и кметът на село Доброславци Светла Крумова. Стотици миряни от всички краища на района, както и десетки поклонници от столицата се стекоха в двора на манастира, за да присъстват на откриването на обителта. Празничната литургия започна в ранни зори и продължи до обяд.

До новия храм се намират останките от стар манастир, основан през ХІV-ХV век. През Средновековието храмът е бил част от Софийската Света гора. Днес, от тях са останали единствено част от стена с вградена в нея ниша, в която по чудо все още личи стенопис – образ на ангел. По идея на местните хора останките от древната светиня са били консервирани и до тях е изграден нов манастир, наподобяващ по размери стария. Градежът на новия храм започнал пред 2010 година изцяло с дарения на местните жители, които помагали с каквото могат. Огромна роля в изграждането на новия манастир има семейството на кметицата на Доброславци Светла Крумова. То е един от основните дарители  и радетели за възстановяването на святото място. Засега в манастира няма да има монаси, като се предвижда той да бъде обслужван от свещеник.

Виждайки резултатите от огромния труд за възстановяване на манастира, дело на местните хора, зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов изрази желанието си за съдействие при все още недовършената реставрация и консервация на останките от старинния манастирски комплекс.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА