Министерството на отбраната обяви края на почистването след взривовете край Челопечене и Чепинци

Края на почистването на военния район № 2138 обяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев по време на пресконференция в района на взривените складове. С това се слага край на съвместната българо-американска операция, продължила четири години и струваща приблизително 9 млн. долара. Финалът на мисията бе ознаменуван и с награждаване на участници в нея, сред които български и американски военнослужещи. 

От пресцентъра на министерството съобщават, че заместник-министър Радев дава висока оценка за работата на съвместните българо-американски екипи и успешното приключване дейността на фирма „Стърлинг Интернешънъл“ и благодари за разбирането и съдействието на представителите на местната власт и на всички хора, които живеят в района вече бившето поделение. Той отбелязва, също така, че въпреки изключително тежкия инцидент за българската армия, процесът по прочистването е споделен опит, обучение и резултатно партньорство.

Зам.-министър Радев заяви, че все пак за известно време ще се налага да продължат контролирани взривявания в т. нар. "камера на място". Според него за земята има две възможности оттук нататък – или да бъде продадена, ако има интерес, или да бъде предоставена на местните власти.

Хронологията на събитията започва на 3 юли 2008 г., когато София и околностите бяха разтърсени от инцидент с експлозия на складове за утилизация на боеприпаси, намиращи се в бившето вече поделение в Челопечене. Две експлозии с огромна сила, непосредствено една след друга в ранните сутрешни часове, дават началото на серията от взирвове, които продължават със затихваща сила през целия ден. В резултат на това се наложи почистването на район с площ от 33 кв. км на дълбочина 1 метър, както и на 220 кв. км от близките водни площи. При операцията на терена са открити над 180 хил. боеприпаси и над 70 тона скрап от муниции, а участие в процеса взимат 650 военни.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА