Шопският фолклорен календар – традиции, настояще и бъдеще

Събиране на информацията става чрез множество работни срещи като тази от 26 юли
 

На 09.07.2012 г. между Столична община и Сдружение „Европа за теб“ е подписан договор за безвъзмездна помощ във връзка с изпълнение на проект „Традиции и идентичност на град София като европейска столица на културата – шопски фолклорен календар”.

Продължителността на проекта е до 15.10.2012 г.

Проектът е на стойност 21 000 лв. Размерът на безвъзмездната помощ е 18 900 лв.

Чрез проекта ще се постигне открояване многовековната европейска традиция и идентичността на град София като кандидат за европейска столица на културата през 2019 г. Включени са дейности, насочени към подчертаване богатството и разнообразието на шопския фолклор като неделима част от европейската култура.

Проектът отговаря на необходимостта от издирване, обобщаване и изготвяне на календар на фолклорните традиции и обичаи, тяхното съхраняване и развитие на територията на Столична община.

Събраната информация  за шопските фолклорни традиции и изявите на любителски творчески колективи стана възможна благодарение съдействието на Дирекция „Култура” на Столична община, РЕКИЦ „Читалища”, районните администрации на районите Панчарево, Нови Искър, Връбница, Кремиковци и Витоша, както и с участието на читалищни дейци, ръководители на фолклорни формации и краеведи.

Преки ползи от изпълнението на настоящия проект ще имат гражданите на столицата, туристи, ръководства на културните институции, които развиват и опазват фолклорните традиции /читалища, културни домове, школи, центрове за работа с деца, групи за фолклор в детските градини и училищата и др./, както и специалисти в областта на фолклора /хореографи, корепетитори и диригенти/. Шопският фолклорен календар и Информационният справочник ще подпомогнат работата на културните институции на Столична община и в специализираните звена на  Министерството на културата, както и членове на творчески колективи, изпълняващи фолклор.

Mненията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Информация - Сдружение „Европа за теб“ 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА