Кампания „Имаш идея?” в подкрепа на София - кандидат за Европейска столица на културата 2019

От месец март Асоциация за развитие на София стартира кампанията “Имаш идея?”. Нейната цел е да прикани столичани да споделят своите идеи за това как да направим София Европейска столица на културата.

В своите предложения към Асоциация за развитие на София, столичани засягат различни теми, свързани не само с културния живот, но и с цялостното развитие на града и подобряване на градската среда в различни аспекти. Като едно от условията за успеха на столицата, жителите на града припознават това той да бъде чист и подреден, с красиви улици и фасади. Те смятат, че това е колкото отговорност на общината (”увеличаване на броя на кошчетата в по-населените места”; „да се поддържа чиста”), толкова и на самите хора („всяка събота да се организира голямо почистване”; „да събираме боклуците си разделно”; „да се грижим за околната среда”).

Хората посочват, че важен фактор е и състоянието на зелените площи и градинки, в които да има условия за игра на децата и активно спортуване. Голям е процентът и на хората, които искат повече велоалеи, които да кръстосват не само града, но и близките населени места ( включително град Нови Искър), както и да има велосипеди под наем. 

Голям процент от хората искат да има повече културни събития на открито – да има „повече открити сцени”, не само в централните градски части, но и „във всеки квартал”. Градската среда да се разнообрази с нови „екстериорни пластики със съвременно звучене, които да доминират пред социалистическите паметници”. За активното включване на гражданите, да има повече ”случайни кратки културни мероприятия: сценки, музикални изпълнения, изложби, спортни игри, четения”, както и инициативата „София диша” да стане целогодишна”. Запитаните смятат и че е много важно да има обособени площи за реклама на културни събития, които да изпъкват сред рекламните билбордове.

Столичани се вълнуват много и от съдбата на музеите в София. Според някои трябва да има ”един ден за безплатни посещения за всички граждани”, да има ”дни на отворените врати” и повече организирани посещения на ученици. За успеха на София като кандидат за Европейска столица на културата през 2019, столичани смятат, че е важно нейното популяризиране сред чужденците и създаване на по-добри условия за туризъм. Според тях е нужна „повече информация на указателни табла и табели на английски език”. Също така, голяма част от хората предлагат да се намери „ясно разпознаваем културен символ на София”. 

Интересна е и идеята да се организира „ден, или седмица на „моята улица”, или „моят квартал”, за да се опознаят хората и да изявят своите таланти”. Това са само част от стотиците идеи, които получихме до момента. Кампанията “Имаш идея?” ще продължи и през есента и всеки, който иска, може да изпрати своята идея на office@sofia-da.eu, да пише на страницата на Асоциация за развитие на София във Facebook – „София - кандидат за Европейска столица на културата”, или да потърсите картичките из София.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА