ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ОТ ТРИМЕСЕЧНА ДО ТРИГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОИТО НЕ СА ПРИЕТИ ПОРАДИ ЛИПСА НА МЕСТА В ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ЯСЛЕНИ ГРУПИ В ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПРЕЗ 2022 Г.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ОТ ТРИМЕСЕЧНА ДО ТРИГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОИТО НЕ СА ПРИЕТИ ПОРАДИ ЛИПСА НА МЕСТА В ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ЯСЛЕНИ ГРУПИ В ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПРЕЗ 2022 Г.

С Постановление № 231 от 1 август 2022 г. на МС на Р. България се определят реда и условията за предоставяне на средства от държавния бюджет за компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и яслени групи в общински и държавни детски градини.

 

Съгласно Постановлението, право на компенсиране на разходите имат родителите на деца, от тримесечна до тригодишна възраст, като месечният размер на средствата за едно дете не може да надвишава средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование за 2022 г. и се изплаща за действително извършени разходи за съответния месец.

 

Условия за кандидатстване:

 

Родителите имат право да получават средства за компенсиране на разходите им, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение на децата им, ако едновременно са изпълнени следните условия:

Детето е кандидатствало за прием в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто прилежащ район се намира настоящия адрес на детето и същото не е прието поради липса на свободни места;

Детето не е записано в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина;

Родителите не получават подпомагане от държавния бюджет, с изключение на месечни помощи за отглеждане на дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца, или подпомагане за сметка на оперативни програми за същите дейности;

За отглеждане на детето не се ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

Общината по настоящия адрес на детето не е предложила на родителите друго място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина;

 

 

 

 

Допустими разходи, които подлежат на компенсиране:

 

Разходи за заплащане на такси по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с частна детска ясла или с частна детска градина с яслена група;

Разходи за заплащане на възнаграждения по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с физическо лице, като физическото лице трябва да отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 1 или чл. 11, ал. 1 от Наредба № 26/2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях.

 

Ред за кандидатстване и необходими документи:

В случай, че детето е записано в частна детска ясла или с частна детска градина с яслена група:

 

1. договор за отглеждане, възпитание и обучение между родителя и частната детска ясла или частната детска градина с яслена група;

 

2. платежен документ за извършено плащане на таксата за отглеждане, възпитание и обучение за съответния месец - фактура и платежно нареждане или фискален бон.

 

В случай, че детето се отглежда, възпитава и обучава от физически лица, отговарящи на изискванията на чл. 10, ал. 1 или чл. 11, ал. 1 от Наредба № 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях:

 

1. договор за отглеждане, възпитание и обучение, сключен с физическото лице;

 

 

2. отчет и приемно-предавателен протокол, съдържащ информация за извършените за месеца дейности по чл. 16, ал. 1, т. 1, 3 и 4 и ал. 3 - 5 от Наредба № 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях;

 

3. копие от документи, удостоверяващи спазването на изискванията по чл. 4, ал. 3 за физическото лице, страна по договора - диплома за придобита професионална квалификация „медицинска сестра“, „акушерка“, „лекарски асистент“ или „фелдшер“, съответно диплома за висше образование по специалност „Предучилищна педагогика“;

4. документи за изплатено възнаграждение по сключения договор - платежно нареждане или разходен касов ордер.

 

 

Забележка:

Договорът за отглеждане, възпитание и обучение се прилага само към първото искане за изплащане на компенсации, а за следващите месеци – само ако са настъпили промени.

 

Район „Нови Искър“ - СО извършва проверка за наличието на условията и в 14-дневен срок уведомява родителите, които имат право да получат компенсиране на разходите. В случаите, когато не са изпълнени условията упълномощено длъжностно лице издава мотивиран отказ.

 

Заявление по образец - /бланка/

Искане по образец – /бланка /

Декларация за защита на личнни данни за дете - /бланка /

Изплащането на компенсации на родителите за разходите, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение на децата им, се прекратява със заповед на кмета, когато:

 

1. настъпи промяна в обстоятелствата по чл. 3, ал. 1, т. 1, 4 и 5 от Постановлението;

 

2. родителят откаже да запише детето си на предложено от общината място в детска ясла или градина, в които детето е кандидатствало.

 

В тези случаи средствата за компенсиране на разходите за месеца, в който изплащането на компенсации е преустановено, се определят пропорционално на броя на дните до преустановяването.

 

Място за подаване на документите:

 

На място в сградата на СО – район „Нови Искър“ (МЦ XXXI), ул. „Искърско дефиле“ № 121, Фронт - офис /партерен етаж/ или на ел. поща: info@novi-iskar.bg.

Забележка: Документите се подават по настоящ адрес на детето.

 

Срок за подаване на документите:

 

До 5 октомври 2022 г. – за извършени разходи през м. септември 2022 г.;

До 5 ноември 2022 г. - за извършени разходи през м. октомври 2022 г.;

До 5 декември 2022 г. - за извършени разходи през м. ноември 2022 г.;

До 5 януари 2023 г. - за извършени разходи през м. декември 2022 г.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА