Нови правила за използване на пиротехнически изделия на територията на Столична община от 01.03.2022 г.

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

 

С измененията и допълненията на Наредбата за обществения ред на територията на Столична община се забранява използването на открито на пиротехнически средства – фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, освен след изрично разрешение. Новата регламентация влиза в сила от 01.03.2022 г. и се отнася и за територията на район „Нови Искър“.

 

Фойерверките от категория F2 са фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и ниски нива на шум и които са преназначени за употреба на открито в обособени пространства. Фойерверки от категория F3 са фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност, преназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве.

В тези две категории влизат най-общо: пиратки, бомбички, римски свещи, пиробатерии. Категорията на съответното изделие е отбелязана върху опаковката.

 

Разрешението се издава от районния кмет след подаване на заявление (по образец).

Необходимо е в заявлението да бъдат посочени:

· данни за заявителя;

· категория на фойерверките,които ще се използват, тяхното брутно тегло/брой;

· дата, час и точно място на използване.

 

С оглед на безпрепятственото протичане на административната процедура заявлението следва да бъде подадено в 10-дневен срок преди събитието.

 

Разрешението се издава в 7-дневен срок от подаването на заявлението и се публикува на интернет страницата на районната администрация.

 

Въведено е правилото, че за едно място за едно събитие може да се издава само едно разрешение за използване на фойерверки, а при постъпване на няколко заявления за едно и също място, разрешение се издава за най-рано подаденото.

 

Предвидени са конкретни основания, при които районните кметове да отказват издаването на разрешение за употреба на фойерверки:

1. когато посоченото в заявлението място на използване попада на територията на междублоково пространство;

2. когато предвиждат лоши метеорологични условия;

3. в случаите, посочени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, а именно:

3.1. в близост до леснозапалими материали;

3.2. в районите на здравни и лечебни заведения;

3.3. в районите на учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири;

3.4. в закрити помещения (с изключение на фойерверки от категория F1).

 

Кметът на района отказва издаването на разрешение и в случаите, когато посоченият в заявлението час е след 22.00 ч. и преди 09.00 ч.

 

Споменатата забрана не се прилага за времето от 18.00 ч. на 31 декември до 02.00 ч. на 1 януари. За този период разрешение не се изисква.

 

Не се изисква разрешение и за пиротехнически изделия от категория F1. Това са фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум. В тази категория попадат бенгалският огън и т.нар. „фонтани“ за торта.

 

Предвидени са по-високи санкции за нарушителите:

- глоба от 500 до 2 000 лв.-за физически лица;

- имуществена санкция от 3 000 до 10 000 лв.-за юридически лица.

 

 

С уважение:

СО-РАЙОН „НОВИ ИСКЪР“ 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА