По инициатива на кмета на София Йордънка Фандъкова общините от регионално сдружение „Център” обсъдиха общи действия за решаване на проблема с безстопанствените кучета

По инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова се проведе извънредно общо събрание на регионално сдружение „Център” за определяне на общи мерки и действия за решаване на проблема с безстопанствените кучета. 

На срещата на регионалното сдружение, в което влизат освен Столичната община и деветте общини, граничещи с нея - Костинброд, Своге, Ботевград, Горна Малина, Радомир, Елин Пелин, Ихтиман, Самоков, Перник, бе направен анализ на фактическото състояние, като и бяха определени общи действия за решаване на проблема с овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Столичната община и останалите десет общини. 

Кметът на София Фандъкова запозна представителите на сдружението с всички комплексни мерки, които прилага Столичната община за овладяването на популацията на безстопанствени кучета и призова да не се допуска насочване на кучета от други общини към столицата. В София се прилага комплекс от мерки, включени в приетата от Столичен общински съвет Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на Столичната община. 

Граничните на София общини ще синхронизират нормативната си уредба с тази на Столична община, с цел да уеднаквяване на действията за решаване на проблема. 

Общините от сдружението "Център" ще искат и законодателни промени. Целта е законодателството да позволява изграждането на регионални приюти за бездомни кучета. Предвижда се на територията на деветте общини да се изградят 4 регионални приюти, които да могат да се ползват от няколко общини.    

На срещата присъства и д-р Дамян Илиев - главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор в Българска агенция по безопасност на храните. Той запозна присъстващите с работата по единни национален регистър. 
   

В регистъра могат да се въвеждат данни за кучета от приюта в с.Сеславци.

 

 

Пресцентър на Столична община 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА