Днес е Петровден!

Честито на всички, които днес празнуват и се казват  Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен

Православната църква чества паметта на първоапостолите Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници, както и вселенски учители.

Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Кифа (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи камък.

Вярва се, че празникът се чества и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки ­ петровки.

В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Район „Нови Искър” поздравява всички именници!

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА