През следващата година програмата ''Асистент за независим живот'' на Столичната община ще предлага две услуги - за деца и за възрастни

Промените бяха представени от заместник-кмета Албена Атанасова и общинският съветник Анета Георгиева, която активно участва в разработването на предложенията. 

Още 230 ползватели ще бъдат включени в програмата от 1 юли тази година, по думи на Минка Владимирова от дирекция "Социални дейности". Така броят на обслужваните лица ще е 1100, като бюджетът на програмата за тази година е шест милиона лева

Проектът за изменение на наредбата ще бъде обсъден и при националния омбудсман. Предложенията са през следващата година програмата да се раздели на две услуги - за деца и за възрастни. Ще бъде въведен постоянен прием - с класиране при освобождаването на място в листата на класираните ползватели. Допълнителни точки при класирането за асистенти ще получават самотноживеещите хора, както и родителите или настойниците с увреждане, които се грижат за децата си. При оценката на потребностите ще бъде даден отделен акцент на потребностите на децата и на възрастните поотделно. Навършилите петгодишна възраст деца с увреждания ще могат да кандитствата за ползватели на услугата и ще бъдат включени в листата на чакащите. Навършилите 18-годишна възраст деца ще се включват автоматично към услугата за възрастни хора. Освен това ползвателите на сходни социални услуги вече ще могат да кандидатстват за услугата и ще се включват в листата на чакащите след изтичането на срока на другата услуга. 

За тази година услугата "асистент" по програмата се предоставя на 210 работещи лица, 450 деца, които посещават учебни и детски заведения. Над 350 лица посещават рехабилитационни центрове, курсове за преквалификация, спортни, здравни и психологически консултации.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА