Столична община участва в проект AQUA –ADD

Столична община ще разработи план за действие относно всички мероприятия по цялостното изпълнение на корекция на река Владайска

Столична община участва като партньор в международен проект „Оползотворяване добавената стойност на водните ресурси за местно и регионално развитие” – „Aqua-add” (Deploying the added value of water in local and regional development), който бе одобрен за финансиране на 15 декември2011 г. от Мониторинговия комитет на програма INTERREG IVC на Европейския съюз.

Бюджетът на Столична община по Проекта е 114 669,94 евро, като 85% (97 469,45 евро) се предоставят от Програмата. Задължителното съфинансиране от страна на всеки партньор, съгласно определения бюжет, е 15%. За Столична община тази стойност е 17 200,50 евро, като 10% се възстановява от МРРБ, а 5% - 5 733,50 евро – е собствен принос на Общината.

Продължителността на Проекта е 36 месеца, като той стартира официално на 01.01.2012 г.

Във връзка с изискванията на проекта „Aqua-add” Столична община ще разработи план за действие относно всички мероприятия по цялостното изпълнение на корекция на река Владайска, включвайки укрепване на мостови съоръжения, паркоустройство, изграждане на улици покрай реката, рекреационни съоръжения и велоалеи.

Дейностите по Проекта включват:

1. Разработване на инструмент, на базата на обмен на опит и добри практики с другите партньори, участващи в Проекта, който ще бъде използван за по-добро планиране на водните пространства, с цел повишаване качеството на живот.

2. Разработване на стратегии за по-добро интегриране на водните ресурси в местното и регионално устройство, тяхното планиране и пространствено развитие, идентифициране и обмен на новаторски регионални концепции за управлението им въз основа на сътрудничество между партньорите;

3. Разработване и тествани на модели (специален инструмент/ компютърен модел) за вземане на управленски решения, чрез които ще се идентифицират възможностите и ефектът от прилаганите мерки по отношение на използване на водните ресурси в териториалното развитие;

4. Изготвяне на План за действие;

5. Извършване на обмен на опит и знания между партньорите относно възможностите за европейско финансиране на Плана за действие.

Целта на създаденото партньорство по проекта „Aqua-add” е подобряване на стратегиите и административни инструменти за интегрирано включване на водните ресурси в устройствените планове. Необходимо е също създаване на по-добра информираност на институциите относно използването на тези ресурси за допълнително регионално и местно развитие. Проектът съответства на приоритет 2 (околна среда и предотвратяване на риска), тема – управление на водните ресурси по програмата INTERREG IVC, тъй като основният проблем, който се разглежда, е постигането на ефективно управление на водния сектор.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА