Манастирът в Балша чества своя храмов празник

Един от най-известните манастири на територията на район „Нови Искър” чества празника си в деня на Св. Теодор Стратилат 


Икона на Св. Теодор Стратилат от X в.

В деня на Св. Тедодор Стратилат едноименния манастир, който се намира в близост до село Балша, район „Нови Искър”, чества своя храмов празник. Този ден се чества винаги през втората неделя на месец юни. Знеполският еп. Йоан – викарий на Софийския митрополит отслужи Света Литургия.

Специално за празника в светата обител бе донесена частица от мощите на Св. Теодор Стратилат, която се съхранява в храм „Св. Николай Мирликийски“, в град Елин Пелин. По традиция след литургията в двора на манастира беше отслужен празничен водосвет.

На празника присъстваха много дарители и спомоществователи на манастира. Гост бе и кметът на район „Нови Искър” г-жа Даниела Райчева.

Малко се знае за древната му история, но има сведения, че манастирът е съществувал още през 12 век. Първоначално манастирът е бил мъжки с 500 монаси. По- късно през XX век отново е бил построен и там са се заселили около  20 монахини. След тяхната смърт мястото се превръща в  руина. След1996 г. църковното настоятелство започва да действа за пълното възстановяване на манастира. През2003 г. църквата и новопостроената жилищна сграда към нея са осветени от Негово светейшество българския патриарх Максикм.

Светецът, чието име носи манастира в близост до село Балша - Свети великомъченик Теодор Стратилат е родом е от град Евхаита в Мала Азия и е живял в края на 3 век и началото на 4 век, по времето на императорите Константин и Лициний. Назначен е бил за стратилат (пълководец) в римския гарнизон на град Хераклея Понтийска , близо до Черно море.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА