Къде може и къде не може да се пуши след забраната от 1 юни

За да бъдем максимално полезни за вас подбрахме няколко от отговорите на най-често задаваните въпроси, които са задавани към сайта на Министерството на здравеопазването и са свързани с прилагането на забраните за тютюнопушене.

Каква е дефиницията за закрити обществени места?

В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието „закрито обществено място”. В § 1а от допълнителните разпоредби на Закона за здравето е дадено определение за „обществени места”. Това са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Направеното изброяване на обществените места в посочената разпоредба е примерно, а не изчерпателно. По пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.

Приема ли се за закрито обществено място лятна градина в заведение за хранене и развлечение със слънцезащитен навес и странични ветроупорни завеси?

Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Приемаме, че обществено място, което е покрито с покрив/навес и има най-много две плътни стени/страни е открито обществено място. В конкретния случай лятната градина е открито обществено място при наличието на навес и две странични ветроупорни завеси.

Съществува ли телефон, на който може да се сигнализира за конкретни нарушения?

Подаването на сигнали за нарушения на нормативно установените забрани и ограничения за тютюнопушене се осъществява на дежурния телефон на съответната регионална здравна инспекция. Всяка регионална здравна инспекция е публикувала дежурния телефон на интернет страницата си. За район „Нови Искър” това е регионална здравна инспекция София град с адрес ул. „Враня” № 20  и телефон 02/813 04 04.

Разрешено ли е тютюнопушенето в открита лятна градина към заведение за хранене и развлечение, в случаите когато има посетители – деца?

Няма нормативна забрана за тютюнопушене в този случай. Пасивното тютюнопушене от деца е отговорност на родителите, когато са на открито място. Тютюнопушенето в откритата лятна градина ще е забранено в случай, че там е организирано мероприятие за деца и ученици.

Забранено ли е тютюнопушенето на открито в плувен комплекс, на територията на който се намират питейни заведения и който не се използва за спортни мероприятия, а за развлекателни цели?

На откритите плувни басейни, като спортни обекти, тютюнопушенето е забранено единствено в случай, че там се организират спортни или културни прояви, през периода на тяхното провеждане.

Забранено ли е тютюнопушенето в парковете?

Тютюнопушенето в парковете не е забранено. В случаите, когато в парковете са разположени площадки за игра, обществени места, където се организират мероприятия за деца и ученици, спортни обекти, летни кина и театри с организирани спортни и културни прояви, тютюнопушенето в парковете на всички тези изброени открити обществени места ще е забранено.

Разрешено ли е тютюнопушенето за клиенти в заведение за хранене и развлечение след 23:00 ч.?

Времевият период няма отношение към естеството на обекта и приложимостта на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места. В тази връзка, тютюнопушенето след 23:00 ч. в цитираните заведения е забранено.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА