Балша ще почете големия наш възрожденец Иван Денкоглу с „Празник на хайдушката и възрожденската песен”

На 27 май красивото село Балша ще почете големия наш възрожденец Иван Денкоглу, родом от същото село, с концерт „Празник на хайдушката и възрожденската песен”. Програмата ще стартира в 11.00 часа на централния площад в Балша. 

 

На специално изградена сцена ще се изявят местни и гостуващи самодейни колективи. Над 100 изпълнителя на фолклорни песни от района, съседни населени места, както и от съседните райони „Връбница”, „Надежда” и „Триадица” ще се включат в програмата. Специално покана за участие имат всички художествените колективи от НЧ „Иван Денкоглу” от София.

 

Паралелно с концерта ще се проведе и конкурс за най-красива детска рисунка на асфалт, която ще е в три възрастови групи и ще има награди както за победителите, така и поощрителни.

 

Известният „благодетел роду нашему”, както Раковски нарича Иван Денкоглу е роден през1781 г. в семейството на бедния шивач Нено Денков от с. Балша. Като дете той е бил пастирче в родното си село. До края на живота си Денкоглу остава българин, един от малцината благодетели, ратували за разцвета на родното просветно дело, независимо, че не малка част от житейския си път, е прекарал извън страната. Той е първият голям дарител на София. През1927 г. интелектуалци от с. Балша откриват местното читалище, кръщавайки го НЧ „Иван Денкоглу”, а през1983 г. в чест на големия родолюбец е издигнат паметник в центъра на селото. От тогава датира и празникът на „Хайдушката и възрожденската песен”. Тази година се навършват 231 години от рождението на Денкоглу.

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на дирекция „Култура”, програма „Апликационни форми” и е в подкрепа на инициативата „София 2019 –  Кандидат за Европейска столица на културата”.

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА