Светъл божи ден „Гергьовден” в Световрачане – мит, фолклор и традиция на връх 6 май

На 6 май (неделя), на централния площад в село Световрачане ще се чества празника Гергьовден. От дълги години на тази дата Световрачане отбелязва този свързан с църковния и народния календар ден и като празник на селото.

 

В програмата ще вземат участие деца, младежи, изпълнители от певческия и танцов състав на селото. Организаторите от кметството са предвидили пресъздаване на основните обичаи и ритуални практики за това как различните етноси почитат празника. Традиционните гергьовски хора ще се съчетаят в палитра от изпълнения на народни песни, посветени на празника и изпълнени на различни езици, празнична общоселска трапеза с печени агнета и гергьовденски хляб.

 

Гергьовден е най-големият български пролетен празник. Той се свързва със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите и нивите се раззеленяват. Известен е още с имената Гергьо̀вден, Гергевден, Гю̀рговден. Разбира се, Гергьовден е преди всичко денят, в който се почита Св. Георги Победоносец. Обявен е за национален празник в страната ни, както и за Ден на храбростта на българската армия.  Той е един от малкото пролетни празници, които са фиксирани в календара и се празнува всяка година на един и същи ден – 6 май.

 

Повсеместно е разпространен обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво и момците люлеят момите, като това е свързано с песни и диалози. Според народните представи Св. Георги освен покровител на земеделците е и покровител на стадата. Затова, голяма част от обредните практики, изпълнявани на този ден се правят, за да е здрава и плодовита живата стока на стопаните.

 

Празникът „Светъл божи ден „Гергьовден” в Световрачане – мит, фолклор и традиция” се осъществява с финансовата подкрепа на дирекция „Култура, програма „Апликационни форми” в подкрепа на кандидатурата „София 2019 – Кандидат за Европейска столица на културата. 

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА