Лекция “Видове наркотици и последиците от тяхното използване“ в 171 ОУ „Стоил Попов“

 

Всеки трети ученик в София поне веднъж в живота си е опитвал наркотици. Това показва проучване на столичния Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите и Националния център по наркомании в 20 софийски училища. "Дебютът" става в все по-ранна възраст. В София 62,3% от потърсилите лечение са започнали да употребяват наркотик между 15 и 19 години, а за 8,1% първата употреба е на възраст под 15 години.

Мотивите за посягането към наркотиците са различни, последствията - също. Най-често първата крачка се прави от любопитство, за удоволствие, от желание за откъсване от действителността или за принадлежност към групата. По-рядко, за да се потиснат собствени проблеми при общуването, заради самотност или психологически стрес.

На 23 януари 2016 г. комисар Пламен Петров, зам.-началник на 02 РУ-СДВР изнесе поредната тематична беседа за вредните последствия от наркотици пред ученици от 5, 6 и 7 клас на 171 ОУ „Стоил Попов“. Комисар Петров запозна учениците с различните видове наркотици, опасностите, които крие тяхното използване и превенция за борбата с тях.

Отчетена е сериозността и негативното въздействие на наркотиците върху децата и младежите. Общо е становището, че наркотиците:

• рушат психичното и физическото здраве;
• водят до ограничаване интересите, деградация на личността, загуба на позиции и възможности за реализация;
• създават предпоставки за криминални прояви – кражби, насилие, изнудване, убийства и др.;
• носят страдание на цялото семейство и влошават качеството на живота му.

Инициативата е на 02 РУ-СДВР, район „Нови Искър“, МКБППМН и е част от програмата „Спорт срещу агресията и зависимостите“.

Текст: Анна Георгиева, Секретар на МКБППМН към район „Нови Искър“

Фотоалбуми

ХАРТА НА КЛИЕНТА